Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Religijska svoboda mladoletnim

528 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Mladoletni ljudje nimajo izbire do verske svobode do 18 leta in nekatera religijska izobraževanja lahko povzročijo diskriminacijo med različnimi religijam in ljudmi, ki se poistovetijo z njo. Če smem uporabiti primerjevo je današnje vzgajanje z vero kot če bi te nekdo pod prisilo poročil za 18 let in po 18-tih letih da možnost za ločitev oz. v tem primeru nekdo te pod prisilo vpiše v vero in potem po 18-tih letih da možnost za iztopitev iz vere. Če lahko nekaj svobodno izbiraš šele po 18-tih letih še ne pomeni, da je to svobodna izbira hkrati pa religijske izobraževalne ustanove poskušajo prepričati le te, da če odidejo bodo odšli v pekel itd., kar bi lahko že spadalo pod grožnje.

Predlagam torej da se prepove kakršnokoli sodelovanje mladoletnih oseb v obredih (krst, obrezovanje, maše, itd.), versko izobraževanje na mladoletne ter priklučevanje mladoletnih k religijski skupnosti pred 18-tim letom.

36 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Frane.ocvirk 11 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 10. 2021

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo za kulturo je v skladu z 32.a členom Zakona o državni upravi (Uradni list RS, št. 113/05 – uradno prečiščeno besedilo, 89/07 – odl. US, 126/07 – ZUP-E, 48/09, 8/10 – ZUP-G, 8/12 – ZVRS-F, 21/12, 47/13, 12/14, 90/14, 51/16, 36/21 in 82/21) pristojno tudi za opravljanje nalog na področju verske svobode, in sicer v obsegu, ki ga določa 30. člen Zakona o verski svobodi (Uradni list RS, št. 14/07, 46/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF in 100/13).

Že Ustava Republike Slovenije določa, da otroci uživajo človekove pravice in temeljne svoboščine, torej tudi pravico do svobode vesti, v skladu s svojo starostjo in zrelostjo (56. člen). Ustava prav tako nalaga staršem pravico in dolžnost vzdrževati, izobraževati in vzgajati svoje otroke (prvi odstavek 54. člena). Vsebinsko enako ureja ta vprašanja tudi Konvencija o otrokovih pravicah, zlasti člena 5 in 14 (Uradni list SFRJ, MP, št. 15/90 ter Uradni list RS, št. 35/92, MP, št. 9/92). Tretji odstavek 41. člena Ustave Republike Slovenije posebej poudarja, da imajo starši pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo, ki naj bo v skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo. Zakon o verski svobodi v drugem odstavku 10. člena pove, da ima otrok, ki je dopolnil 15 let, pravico, da sam sprejema odločitve, povezane z versko svobodo. Pravna teorija med drugim ugotavlja, da v notranjem razmerju med starši in otroki ni absolutnosti, da je to razmerje časovno razčlenjeno, kar pomeni, da se vsebina tega razmerja s starostjo in zrelostjo otrok spreminja tako, da se pravice staršev glede odločanja o vzgoji otrok (tudi npr. verski vzgoji) zmanjšujejo z razvojem otroka in njegovo sposobnostjo, da odločitve sprejema samostojno ter da pozitivno pravo lahko sledi navedenemu dogajanju zgolj s sledenjem objektivno zaznavnemu dejstvu - starosti otroka. Ustavno sodišče Republike Slovenije je v 22. točki obrazložitve ustavnosodne odločbe št. U-I-92/01 z dne 28. 2. 2002 (Uradni list RS, št. 22/02) menilo, da starostna meja, do katere naj bi starši imeli vpliv na otrokovo opredelitev glede veroizpovedi, gotovo ni postavljena previsoko.

Zadevni predlog iz navedenih razlogov ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji