Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

sprejemanje pošte na sodiščih

923 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam, da se sodiščem naloži, da sprejemajo uradno pošto tudi po elektronski pošti (podpisano z e-podpisom). Trenutno je na sodiščih takšna ureditev, da lahko pošto pošlješ le v papirni obliki po pošti (priporočeno), za kar moraš na pošto, imaš dodatno delo in stroške. V običajnem času lahko pošto oddaš tudi v vložišču, kar pa ne velja v času epidemije. Sodišča imajo sicer vsa objavljen naslov elektronske pošte, vendar dobiš ob oddaji pošte na njihov naslov sporočilo: "vloge se vlagajo pisno po pošti ali preko portala e - izvršba, zato vaše sporočilo po elektronski pošti ni mogoče šteti za vloženo vlogo (prvi in drugi odstavek 105.b člena Zakona o pravdnem postopku)". Portal e-izvršba pa je za uporabnika izrazito neprijazen in se je skozi njega brez pomoči podpore za občasnega uporabnika skoraj nemogoče prebiti. V vsakem primeru pa gre za izrazito mukotrpno in časovno zahtevno opravilo.

50 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z znalček 58 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 10. 2021

Odziv Ministrstva za pravosodje

Vlaganje elektronskih vlog v pravdnih postopkih ureja Zakon o pravdnem postopku (ZPP)[1], ki se subsidiarno uporablja tudi v izvršilnih postopkih. ZPP v 105.b členu opredeljuje vlogo v elektronski obliki in njen način vložitve. Skladno z drugim odstavkom 105. b člena je elektronska vloga tista vloga, ki je v elektronski obliki in je podpisana z elektronskim podpisom, ki je enakovreden lastnoročnemu podpisu. Četrti odstavek 105.b člena ZPP določa način vložitve elektronske vloge, in pravi, da se vloga v elektronski obliki vloži tako, da se vloži v informacijski sistem sodstva. Skladno s sedmim odstavkom 105.b člena ZPP minister, pristojen za pravosodje, predpiše pogoje in način vložitve vlog v elektronski obliki, obliko zapisa vloge v elektronski obliki ter organizacijo in delovanje informacijskega sistema sodstva. Slednji podzakonski krovni predpis predstavlja Pravilnik o elektronskem poslovanju v civilnih sodnih postopkih in v kazenskem postopku[2], ki podrobneje ureja vlaganje elektronskih vlog, elektronsko vročanje in opravljanje drugih elektronskih opravil v pravdnem postopku in drugih civilnih sodnih postopkih. V četrtem odstavku 1. člena navedeni pravilnik določa, da se določbe tega pravilnika uporabljajo za elektronsko poslovanje v vseh civilnih sodnih postopkih, razen če določbe drugih predpisov, ki urejajo posebno vrsto ali skupino civilnega sodnega postopka, določajo drugače. Slednje pomeni, da se ta pravila uporabljajo tudi glede elektronskega poslovanja v postopku izvršbe, razen če zakonska ali podzakonska pravila tega področja ne določajo drugačnih – specialnih pravil. 

Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ)[3] v 29. členu ureja vloge in vlaganje v izvršilnem postopku, na podlagi te določbe pa je bil izdan tudi Pravilnik o obrazcih, vrstah izvršb in poteku avtomatiziranega izvršilnega postopka (Pravilnik)[4]. Pravilnik v 5. členu določa, da se po postopku, določenem s tem pravilnikom, v informacijskem sistemu avtomatizirano obdelujejo predlogi za izvršbo za izterjavo denarne terjatve na podlagi verodostojne listine, razen predlogov za izvršbo na podlagi priložene menice. Predlogi za izvršbo na podlagi verodostojne listine se sicer lahko vložijo v papirni obliki, po elektronski poti prek portala e-sodstvo ali po elektronski poti prek spletnega servisa na portalu e-sodstvo, kadar gre za paketno vlaganje (17. člen pravilnika). Avtomatizirana obdelava predlogov za izvršbo na podlagi verodostojne listine, ki jo omogoča obstoječi način vlaganja predlogov po elektronski poti prek portala e-sodstvo, je omogočila izdajo sklepa o izvršbi že v nekaj dneh ter s tem enostavno in hitro reševanje nespornih primerov. Glede na to, da verodostojna listina izraža le visoko stopnjo verjetnosti, da terjatev obstaja, nima pa narave izvršilnega naslova, lahko dolžnik z ugovorom doseže, da se postopek nadaljuje v pravdnem postopku. Pravilnik v 4.a členu še določa, da se predlogi za izvršbo in druge vloge lahko vlagajo po elektronski poti v vseh postopkih izvršbe in zavarovanja, za katere je pristojno okrajno sodišče, če o zavarovanju ne odloča v okviru pravdnega ali drugega sodnega postopka.

V skladu z določbami Pravilnika uporabnik vloži elektronsko vlogo tako, da izbere ustrezno funkcionalnost modula e-Izvršba-opravila za oddajo elektronske vloge v informacijski sistem e-Izvršba (10. člen). Elektronsko vlaganje torej poteka preko sistema e-sodstvo.

Informacijski sistem e-Izvršba je del informacijskega sistema e-sodstvo, uporabniki pa do izvajanja opravil dostopajo preko podportala e-Izvršba, ki deluje od leta 2012 in je nadomestil prejšnji COVL portal. Sistem olajšuje poslovanje, saj med drugim preverja določene podatke, izračunava sodno takso, avtomatsko izpolnjuje določene rubrike. Na portalu e-sodstvo so za lažje poslovanje uporabnikom dostopna tudi natančna uporabniška navodila, relevantni predpisi in odgovori na pogosta vprašanja.

Naj dodamo, da mora v skladu z dvanajstim odstavkom 6. člena Pravilnika informacijski sistem e-sodstvo uporabnikom omogočati izvajanje opravil vsak delavnik od 8.00 do 20.00 ure, s strani sodstva pa smo obveščeni, da je podportal e-Izvršba praviloma odprt celo ves čas (torej vse dni v letu in ves dan), razen v času kratkotrajnega dnevnega ponovnega zagona, v času vzdrževanja (ki je vnaprej napovedano) ali tehničnih težav, s tem, da izven uradno predpisanega delovnega časa Vrhovno sodišče ne zagotavlja tehnične pomoči uporabnikom podportalov portala e-sodstvo.

Pravilnik o elektronskem poslovanju v civilnih sodnih postopkih in v kazenskem postopku je bil prenovljen konec leta 2020 in je uvedel možnost, da bo stranka vložila vlogo neposredno iz svojega informacijskega sistema, gre za t.i. vložitev elektronske vloge preko e-odložišča (ta možnost bo zaživela najpozneje do konca leta 2022). Obenem pa se je posodobilo vlaganje vlog prek portala e-sodstvo, in sicer na način, da bo stranka z varnim elektronskim podpisom že prej podpisala elektronski dokument z nestandardiziranim delom besedila elektronske vloge in priložila e-opravilu z uporabo ustrezne funkcionalnosti modula e-opravila. Takšnega novega načina vlaganja bodo najprej deležni novo informatizirani postopki, postopno pa se bodo temu prilagodili tudi že obstoječi informatizirani civilni postopki.

Uvedba elektronskega poslovanja preko portala e-sodstvo je prispevala k hitrejšemu in kvalitetnejšemu vodenju postopkov ter bolj ekonomični porabi kadrovskih in materialnih virov na sodiščih, zato menimo, da predlog državljana ni primeren za nadaljnjo obravnavo.


[1] Uradni list RS, št. 73/07 – uradno prečiščeno besedilo, 45/08 – ZArbit, 45/08, 111/08 – odl. US, 57/09 – odl. US, 12/10 – odl. US, 50/10 – odl. US, 107/10 – odl. US, 75/12 – odl. US, 40/13 – odl. US, 92/13 – odl. US, 10/14 – odl. US, 48/15 – odl. US, 6/17 – odl. US, 10/17, 16/19 – ZNP-1 in 70/19 – odl. US.

[2] Uradni list RS, št. 158/20.

[3] Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 93/0737/08 – ZST-1, 45/08 – ZArbit, 28/0951/1026/1117/13 – odl. US, 45/14 – odl. US, 53/1458/14 – odl. US, 54/1576/15 – odl. US, 11/1853/19 – odl. US, 66/19 – ZDavP-2M, 23/20 – SPZ-B in 36/21.

[4] Uradni list RS, št. 104/1188/1444/16 in 13/21.

Komentarji