Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Reklame za cepljenje - dodajte opozorilo, ki velja za vse oglase zdravil

2268 OGLEDOV 109 KOMENTARJEV

Ker nas na vseh frontah bombardirajo z oglasi za cepljenje predlagam, da se v oglase vključi standardno besedilo, ki ga slišimo pri vseh ostalih zdravstvenih izdelkih:

»Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.«

Ker tega opozorila ne slišimo bi lahko napačno sklepali, da tveganj ni. Mogoče je vzrok za opuščanje sporočila v tem, da proizvajalci sploh ne odgovarjajo za neželene učinke, kar je seveda že samo po sebi absurd saj pravijo, da vendar rešujejo življenja.

Skratka, v poplavi enostranskih informacij, naj bo na voljo vsaj to opozorilo.

Hvala za enaka merila za vse, tudi za vladajoče, ki so še malo bolj enakopravni, kot vsi ostali.

117 glasov

17 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sergej Kaučevič 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 9. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Preden se novo cepivo lahko začne uporabljati, mora prestati zelo zahtevna preizkušanja. Za uporabo v Evropski uniji (EU) in Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) se cepivo lahko odobri samo na podlagi znanstvene ocene rezultatov teh preizkušanj, kar jamči za njegovo kakovost, varnost in učinkovitost. Ta ocena mora pokazati, da so koristi cepiva pri zaščiti ljudi pred boleznimi mnogo večje od morebitnih tveganj, povezanih z njimi. Znanstveni strokovnjaki, ki ocenjujejo cepiva, vselej zelo skrbno pretehtajo koristi in morebitna tveganja cepiv, zlasti zaradi tega, ker se uporabljajo pri zdravih ljudeh. Šele potem, ko je cepivo odobreno, se ga lahko začne proizvajati, tržiti in uporabljati za zaščito ljudi. Cepiva so neprestano pod skrbnim nadzorom, da se nadzira njihova varnost in učinkovitost.

Kot to velja za katerokoli zdravilo, se lahko pri nekaterih ljudeh pojavijo neželeni učinki cepljenja, vendar so ti običajno blagi in kratkotrajni. Vključujejo blago povišanje telesne temperature ali bolečino in rdečino na mestu cepljenja. Resni neželeni učinki so zelo redki. Ministrstvo za zdravje že vseskozi poziva državljanke in državljane, da se s vprašanji in pomisleki obrnejo na izbranega osebnega zdravnika, s katerim se lahko pogovorijo o morebitnih prednostih ali tveganjih cepljenja.

NIJZ spremlja izvajanje cepljenja proti covidu-19 v državi na podlagi podatkov o opravljenih cepljenjih, ki jih izvajalci cepljenja posredujejo v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO). Spremljanje neželenih učinkov po cepljenju v Sloveniji podpira Register neželenih učinkov (stranskih  pojavov) pridruženih cepljenju, katerega upravljalec je NIJZ. V Register neželenih učinkov po cepljenju so podatke dolžni posredovati vsi javno zdravstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe v zdravstveni dejavnosti, ne glede na koncesijo. Zdravniki posredujejo prijave neželenih učinkov preko posebnega modula eRCO po cepljenjih, za katere so podatki že bili posredovani v eRCO. Poleg tega NIJZ v Register prejema tudi prijave neželenih učinkov po cepljenju od izvajalcev, ki niso vključeni v eRCO, na predpisanih obrazcih po pošti. NIJZ si z Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) izmenjuje zbrane podatke o neželenih učinkih po cepljenju in druge pomembne podatke, ki se nanašajo na varnost, učinkovitost in uporabo cepiv.

Tako kot vsako cepljenje, ima tudi cepljenje proti covidu-19 neželene učinke, ki pa so običajno blagi do zmerni in prehodni. V naslednjih dveh dneh po cepljenju se lahko pojavijo bolečina, oteklina in/ali rdečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, oteklost bezgavk, ki pa običajno izzvenijo v nekaj dneh po cepljenju. Te reakcije so pričakovane in kažejo, da se je vaš imunski sistem odzval na cepljenje.

Ker se pri bolezni covid-19 lahko pojavijo resni zapleti, so koristi cepljenja pri preprečevanju covida-19 večje od tveganja zaradi neželenih dogodkov po cepljenju.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 27. 7. 2021 | 21:03:47

Reklame za cepljenje - dodajte upozorilo, ki velja za vse oglase zdravil

Ker nas na vseh frontah bombardirajo z oglasi za cepljenje predlagam, da se v oglase vključi standardno besedilo, ki ga slišimo pri vseh ostalih zdravstvenih izdelkih:

»Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.«

Ker tega opozorila ne slišimo bi lahko napačno sklepali, da tveganj ni. Mogoče je vzrok za opuščanje sporočila v tem, da proizvajalci sploh ne odgovarjajo za neželjene učinke, kar je seveda že samo po sebi absurd saj pravijo, da vendar rešujejo življenja.

Skratka, v poplavi enostranskih informacij, naj bo na voljo vsaj to opozorilo.

Hvala za enaka merila za vse, tudi za vladajoče, ki so še malo bolj enakopravni, kot vsi ostali.

Komentarji