Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Razkopavanje cest

436 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

V različnih občinah ter krajih komunalna podjetja najprej popravijo cesto potem pa spet skopljejo da položijo nove kable (prvič za kanalizacijo in vodo, drugo kopanje za elektriko, tretje pa telekomunacijski kabli.) S tem oslabijo cesto kar povzroči hitrejši razpad le te, prometne zastoje ter slabo urejeno cesto. Pravim da se vsa kopanja za naslednje pet do deset let koplje hkrati ko se cesto obnavlja oz. ko je vse razkopano pred asfaltiranjem.

28 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Frane.ocvirk 11 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 10. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Občinske ceste so v pristojnosti lokalnih skupnosti, le-te pa so običajno pristojne tudi za komunalno infrastrukturo na državnih cestah. Glede na navedeno bi se pobuda morala nasloviti na lokalne skupnosti, oziroma njihova reprezentativna združenja, kot so Skupnost občin Slovenije ali Združenje občin Slovenije.

Ker je pri gradnji komunalne infrastrukture potrebna usklajena izvedba del, je bila v Zakon o cestah vključena določba, ki nalaga obveznost usklajenega projektiranja in gradnje gospodarske javne infrastrukture. Skladno s to zakonsko določbo mora projektna dokumentacija vsebovati tudi rešitve gospodarske javne infrastrukture, če se hkrati z gradnjo ali rekonstrukcijo državne ceste v cestnem svetu predvideva tudi gradnja druge gospodarske javne infrastrukture. Za usklajenost projektiranja, gradnje ali rekonstrukcije objektov gospodarske javne infrastrukture je pristojna Direkcija za infrastrukturo. Na podlagi navedene določbe je vsaj v primerih, na katere se te določbe nanašajo, potrebno h gradnji komunalne infrastrukture pristopiti koordinirano in hkrati z izvedbo drugih del na cestah.

Komentarji