Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Umik SUMA na nalezljivo bolezen iz 46.a. čl. ZNB

583 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

ZAHTEVEK

Vladi predlagam oz. od nje zahtevam, da iz prvve alineje drugega odstavka 46.a. člena ZNB umakne določilo "ali sumi" iz Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB) in sicer, da bo glasil, kot sledi:

»Pri izvajanju nadzora nad ukrepi iz prvega odstavka 39. člena tega zakona, ki spadajo na delovno področje drugih ministrstev, ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost:

− omejiti ali prepovedati gibanje osebam, za katere se ugotovi (črtamo: ali sumi), da so zbolele za določeno nalezljivo boleznijo; «

OBRAZLOŽITEV

Pristojni inšpektor ni strokovno podkovan niti opremljen za utemeljen sum brez dvoma o okuženosti z določeno nalezljivo boleznijo. Oseba, ki bi jo utegnil inšpektor obravnavati, bi lahko bila prehlajena, napihana od klime, lahko bi imela vnetje oči ali pa bi se inšpekjtor na podlagi subjektivne ocene enostavno motil. Ocena inšpektorja je vedno subjektivna, ne moreta dva inšpektorja oceniti enako v podobnih okoliščinah, zato s tem, da dovoljujemo subjektivni sum postavljamo državljane pred obličje Zakona povsem neenako, prepuščene ternutni situaciji. Različne obravnave pa si Zakon že po 2. odstavku 14. člena Ustave, ki pravi, da moramo biti pred zakonom vsi enaki, ne sme dovoliti. Nadalje, 22. člen Ustave zagotalvja, da je vsakomur zagotovljeno enako varstvo njegovih pravic, med drugim tudi pred nosilci javnih pooblastil, kamor lahko uvrščamo inšpektorje. Ker subjektivna presoja inšpektorja o dejstvu, ali ima nekdo neko točno določeno naslezljivo bolezen, ne more biti enaka oz. tudi ni nikjer predpisana, ne kot postopek, niti kot skupek merodajnih pravil, je dovoljevanje SUMA kot podlage za ukrepanje nedovoljeno tudi po 22. členu Ustave.

Smatram, da je s tem moj predlog utemeljen.

53 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Andrej Pirman 13 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 9. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Zakoni in predpisi, ki urejajo obvladovanje nalezljivih bolezni, so zasnovani z namenom zaščite javnega zdravja in varnosti družbe. Pristojni inšpektorji so pooblaščeni za izvajanje teh zakonov in pravil, da se zagotovi dosledna uporaba ukrepov za obvladovanje nalezljivih bolezni.

Inšpektorji igrajo ključno vlogo pri zaščiti javnega zdravja. Njihov namen je zagotoviti, da se nalezljive bolezni obvladujejo na učinkovit in pravičen način, da se prepreči širjenje in ohranja zdravje prebivalstva. Pristojni inšpektorji so odgovorni za svoja dejanja in odločitve. Njihovo delo mora biti transparentno, kar pomeni, da se njihove odločitve sprejemajo na podlagi objektivnih meril in pravil, ki so javnosti dostopna.

Obravnava bolezni temelji na različnih izhodiščih, in sicer gre za kombinacijo zadnjih dognanj stroke, možnosti, ki jih nudi zdravstveni sistem v posamezni državi, individualnih lastnosti bolnika in drugih dejavnikov. Strokovne smernice oziroma priporočila za obravnavo določene bolezni vsebujejo najnovejša spoznanja, ki vodijo do boljše obravnave bolnikov s to boleznijo in boljših izidov zdravljenja, temeljijo pa na soglasju različnih strokovnjakov o najsodobnejših ukrepih odkrivanja, zdravljenja in sledenja bolnikov z določeno boleznijo.

Komentarji