Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prostovoljno testiranje krvi krvodajalca tudi za druge bolezni

692 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Slovenci (m/ž) smo po naravi dobri ljudje, ko je res potrebno stopimo skupaj in pomagamo sočloveku. Ena izmed takih pomoči sočloveku je krvodajalstvo. Na tem področju smo Slovenci samozadostni, na kar moramo biti še posebej ponosni.

Da ne bom predolg. Moj predlog je preprost, predlagam prostovoljno dodatno testiranje krvi krvodajalca za številne druge bolezni oz. zdravstvena stanja, ki so lahko vidna na krvi. Menim, da bi s takšnim načinom odkrivanja preprečili razvoj marsikatere bolezni in bi osebo lahko pravočasno opozorili, da se naj zglasi pri osebnem zdravniku, kjer bi naredili še natančnejše teste. Katere teste bi lahko naredili naj določi stroka.

S tem bi krvodajalci pridobili najpomembneje, boljše zdravje in boljšo skupno prihodnost.

38 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G Gregor Šuštaršič 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 12. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

V Sloveniji imamo uspešen in učinkovit sistem krvodajalstva in preskrbe s krvjo, sodobno razvito transfuzijsko medicino in bolnike lahko zdravimo z ustrezno in kakovostno krvjo. Zavod za transfuzijsko medicino (ZTM)  je javni zdravstveni zavod, ki zagotavlja preskrbo s krvjo in krvnimi pripravki, diagnostične in terapevtske storitve. Za uvajanje novosti je ZTM zadolžen za uvajanje novosti, ki pa morajo imeti podlago v znanstvenih spoznanjih.

Komentarji