Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev terminologije "bruto bruto plača"

484 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Predlagam, da se izraza "bruto bruto plača" in izraz "bruto plača" združita v en ean pojem in sicer na tak način, da se seštejejo "prispevki od bruto plač" ter "prispevki na bruto plačo". Na ta način bomo naše bruto plače lahko končno primerjali s plačami na zahodu, kjer operirajo z enim samim izrazom bruto plača, kjer so zaobjeti prav vsi prispevki...

Če namreč rečeš: V Sloveniji imam bruto plačo 4000€, potem to ni isto, kot če rečeš v Nemčiji imam bruto plačo 4000€, saj je nemška bruto plača enakovredna slovenski "bruto bruto plači"...

35 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P pulse 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 9. 2021

Odziv Ministrstva za finance

V Republiki Sloveniji imamo uveljavljen koncept bruto dohodka. Bruto dohodek predstavlja celoten dohodek delavca, vključno z davki in prispevki za socialno varnost, ki se jih delavcu odtegne od plače, skladno s predpisi o obdavčenju in predpisi s področja socialnega varstva in socialnega zavarovanja. V okvir tega dohodka pa niso vključeni prispevki za socialno varnost delodajalca, torej prispevki na plače, ki jih plača delodajalec.

Pri primerjavi plač v Sloveniji in tujini je pomembno, da se primerja vsebinsko enake postavke bodisi plač bodisi drugih dohodkov, ne glede na njihovo dejansko poimenovanje v posamezni državi. Pri tovrstnih primerjavah je vedno ključna vsebina dohodka, kaj se torej vključuje v okvir posameznega dohodka, ki ga primerjamo, medtem ko samo poimenovanje pri primerjavah ne more igrati ključne vloge. Nadalje je pri tovrstnih primerjavah potrebno upoštevati tudi sistem obdavčitve in sistem socialnega zavarovanja v posamezni državi, ki se med seboj lahko pomembno razlikujejo ter imajo pomemben vpliv na bruto in neto dohodek zavezanca.

Pripominjamo, da termina bruto dohodek in bruto bruto dohodek izhajata iz sistemske ureditve dohodkov in obdavčitve le teh v Sloveniji, ni pa to v zakonodaji definiran termin. Predmetno poimenovanje dohodkov po našem mnenju ustrezno sledi uveljavljenemu sistemu dohodkov in obdavčitve le teh v Republiki Sloveniji. 

Komentarji