Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Varstvo otrok v šoli tudi med počitnicami

1699 OGLEDOV 43 KOMENTARJEV

Predlagam, da bi morali učitelji med šolskimi počitnicami nuditi varstvo mlajšim otrokom.

Nesprejemljivo se mi zdi, da se morajo starši med poletnimi počitnicami ukvarjati s tem, kje bodo njihovi otroci preživljali dopoldneve. Zanima me, zakaj šole ne organizirajo varstva otrok med poletnimi počitnicami? Zakaj moramo starši iskati in plačevati raznim društvom, organizatorjem, ponudnikom tudi več kot 100 EUR na teden na otroka, medtem ko so učitelji lepo doma in dobivajo plačo? Zakaj imajo učitelji tak privilegij, da so celotne poletne počitnice lahko s svojimi otroki, medtem, ko moramo ostali hoditi v službo in so otroci prepuščeni sami sebi?

Predlagam, da bi šole organizirale varstvo otrok do npr. 6 razreda OŠ.

Prednosti:

-otroci bi se s sovrstniki igrali v šoli oz. šolskem igrišču

-staršem ne bi bilo potrebno iskati varstva otrokom

-starši bi privarčevali nekaj denarja (100 EUR na teden na otroka - pri 11 tednih poletnih počitnic to znese 1.100 EUR na otroka oz. 900 EUR, če odštejemo 14 dnevni dopust skupaj s starši)

-otroci ne bi doma gledali TV in igrali računalniških igric, ampak, bi brali, se igrali z otroci, se gibali...

Slabosti:

-jih za naj navadne državljane ni, razen za posvečene učitelje, ki ne bi mogli biti 2 meseca lepo s svojimi otroci na morju oz. doma

61 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 48 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jack99 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 7. 2021

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Pojasnjujemo, da predpisi, ki urejajo osnovnošolsko izobraževanje (Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, Zakon o osnovni šoli ter podzakonski akti) varstva za učence v času šolskih počitnic ne urejajo. Tako počitniško varstvo učencev ne sodi niti v obvezni niti v razširjeni program osnovne šole. Glede na predpise pa osnovna šola lahko organizira tako imenovani nadstandardni program, ki ga glede na potrebe nudi svojim učencem, ali pa se za tako obliko dogovori več osnovnih šol skupaj. S tem programom se učencem zagotovijo tiste dejavnosti, ki niso sestavina izobraževalnega programa, oziroma se ne financirajo iz javnih sredstev.

Nadstandardni program se financira iz sredstev lokalne skupnosti in prispevkov staršev. Glede na predpise predlog za uvedbo nadstandardnih in drugih programov ter dejavnosti lahko oblikuje ravnatelj, vzgojiteljski, učiteljski oziroma predavateljski zbor in/ali svet staršev. Svet staršev k predlogu za uvedbo nadstandardnih storitev daje soglasje, o uvedbi nadstandardnega programa pa odloči svet šole.

Komentarji