Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Opravljanje študentske prakse v turizmu in gostinstvu

440 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Študentje, ki opravljajo obvezno prakso v različnih podjetjih so izredno slabo plačani in so pogosto le na enem delavnem mestu, ter tako ne dobijo celovite slike vseh storitev in procesov. Mladi so naša prihodnost in prav je da so primerno nagrajeni za svoj trud. Trenutno stanje omogoča izkoriščanje potrebe po opravljanju študentske prakse s strani kapitala, kar je nesprejemljivo.

10 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 48 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L lipko.0 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji




  • F Ferenc

    Berite komentarje pri predlogu:

    predlagam.vladi.si/predlog/10000

  • F Ferenc

    Praksa dijakov in študentov (op. »brezplačne delovne sile« za nekatere) je večkrat problem za vse vpletene. S praktičnim usposabljanjem dijakov in študentov pri delodajalcih na prvi pogled ni težav, saj večini dijakov in študentov uspe najti ustrezno podjetje in tako imenovano prakso opravijo. Kljub vsemu pa imajo z njo pogosto težave prav vsi – delodajalci, dijaki, študentje in njihove šole. Ker dijaki in študentje ne opravljajo prakse na podlagi pogodbe o zaposlitvi (op. niso v delovnem razmerju), se jim čas obvezne prakse (op. delo je delo!) ne šteje v pokojninsko dobo oziroma ne upošteva pri ugotavljanju višine pravic iz delovnega razmerja!?

    Praktično usposabljanje dijakov in študentov se opravlja na osnovi učne pogodbe, ki vsebuje zakonska določila o nagradi, plačilu prehrane in zavarovanju dijaka. Praksa za dijaka, študenta vendarle pomeni pomemben del socializacije, vendar opravljeno delo je vseeno delo.

    Predlagam spremembo zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju tako, da se opravljena dijaška oziroma študentska praksa štejeta v pokojninsko dobo.

    • P Praslovan

      Podpiram. Opredeliti bi bilo treba tudi pripravniško plačo in sicer skladno z intenzivnostjo in zahtevnostjo mentorstva.

  • Ikona uporabnika bortchy bortchy

    definitivno za,a problrm je da v kava barih delajo ekonomistke,frizerke,itd in nimajo pojma ne o kavah ne vedo kaj je bistri sok ali fermentiran,gosti,kaj je fermentiran čaj ,skratka nič kar mora gostinec vedeti.

    To so osnove.!