Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev zahtev, ki jih ni mogoce zagotoviti po primerni ceni

702 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

Slovenija sprejema nove uredbe, recimo o zelenem potrdilu za prehod meje: www.24ur.com/novice/korona/slovenija-sprejela-uredbo-o-digitalnem-zelenem-potrdilu.html in recimo zahtevano potrdilo za bivanje v nastanitvenih obratih (hotelih itd): www.rtvslo.si/slovenija/od-petka-dovoljeni-prehod-med-regijami-in-prireditve-do-10-ljudi-v-soboto-se-odpirajo-terase/577454

To za mladega človeka pomeni, da če hoče letos na morje na hrvaško ima tri opcije:

- cepljenje, a cepiva za mlade ni, ker ga niso naročili

- PCR test za dol, pa PCR test za nazaj (če ostaneš dlje kot je veljaven, kar bo verjetno precej malo časa), oba samoplačniška, cene so okoli 100eur, torej 200eur skupaj + čakanje na rezultae. V primeru morja izven EU, to pomeni še karanteno in PCR test znotraj EU za predčasno prekinitev karantene.

- prebolela korona in potrdilo o prebolelosti

Torej, če nočeš plačevat 200eur (oz jih nimaš kje vzet) in bit karanteni, pa če nisi star 60+, da bi bil cepljen, pa hočeš na morje, je edina alternativa, da se okužiš namenoma, po možnosti že zdaj, da čimprej dobiš potrdilo o prebolelosti.

Predlagam torej, da se ukine zahtevanje pogojev, ki jih ni mogoče zagotovit (cepljenje), pogojev, ki jih ni mogoče zagotoviti za vse (vsi se ne smejo cepit, od otrok do nosečnic pa rizičnih skupin za strdke itd.), pogojev ki so dragi (2x pcr testi), in tistih, ki so nevarni (okužba z korono, najverjetneje namerna, ker je tako najhitreje).

Samoplačniško testiranje s hitrim testom v rangu cene 2 eur bi še nekako šlo, vse ostalo pa samo spodbuja namerne okužbe in drugo nevarno vedenje.

26 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Burek Man 28 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 8. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Ministrstvo za zdravje je prejelo vaš predlog, da se ukine zahtevanje pogojev, ki jih ni moč zagotoviti, kjer navajate nedostopnost do cepljenja za mlade, nepriporočljivost cepljenja za nosečnice in cene PCR testov.  

Slovenija ima naročenega dovolj cepiva za cepljenje vseh starostnih skupin. Z namenom, da se cepljenje približa porabnikom, je vsem omogočena izbira med različnimi cepivi. Vzpostavljene so bile tudi mobilne cepilne enote,  s katerimi se cepljenje približa ljudem, ki živijo v odročnejših krajih.

S cepljenjem/testiranjem/prebolelostjo vsak posameznik pridobi EU Digitalno COVID potrdilo, ki je enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT potrdilo, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji.

O cepljenju nosečnic s cepivi proti covidu-19 je zaenkrat malo podatkov, ki pa ne kažejo, da bi bilo cepljenje kakorkoli škodljivo za nosečnice, plod in novorojenčka. Pri nosečnicah lahko bolezen covid-19 poteka težje. Cepljenje nosečnic se lahko opravi po skrbnem pretehtanju koristi in tveganj. To je posebej pomembno pri nosečnicah s tveganji za težji potek covida-19 in pri nosečnicah, ki so izraziteje izpostavljene okužbi (npr. zdravstvene delavke). Po porodu ni zadržkov za cepljenje. Glede na dostopne podatke o varnosti in učinkovitosti mRNA cepiv pri nosečnicah in odsotnost teh podatkov za druga cepiva, se priporoča, da se nosečnice cepi z mRNA cepivi. Če ženska, ki je prejela prvi odmerek cepiva Vaxzevria (AstraZeneca), zanosi, se za 2. odmerek lahko uporabi mRNA cepivo (od 4 do 12 tednov po prejetem odmerku cepiva Vaxzevria). Za zaščito nosečnic, ki so v zadnjih 8 mesecih dokazano prebolele covid-19, zadostuje en odmerek cepiva proti covidu-19. Cepljenje proti covidu-19 je enako priporočljivo za doječe matere kot tudi za posameznice, ki ne dojijo.

Glede plačevanja testiranja zaenkrat velja: Uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 118/2021) v 2. členu določa, da so sredstva za izvajanje presejalnega programa zagotovljena v proračunu Republike Slovenije za osebe, ki niso prebolele COVID-19 in niso polno cepljene proti COVID-19 in so določene v prvem odstavku 2. člena:

  • osebe, ki lahko povzročijo širjenje COVID-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje, to so uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke,
  • osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Komentarji