Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Učinkovita rešitev problematike pomanjkanja psihologov v zdravstvu

2904 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Sem pravkar izšolana magistrica psihologije, trenutno v iskanju prve zaposlitve. Število oseb, ki potrebujejo psihološko pomoč iz leta v leto narašča, tudi epidemija je prispevala svoje; vse povsod lahko beremo, kakšno je pomanjkanje psihologov (predvsem v zdravstvu), ljudje v duševni stiski se nimajo kam obrniti… kako sem lahko še vedno brez zaposlitve?

Iz meseca v mesec se pojavljajo eni in isti razpisi, saj ni kandidatov, ki bi ustrezali pogojem – torej z opravljenim izpitom za psihologa v zdravstvu. Razpisanih pripravniških mest, ki bi nam omogočila opravljanje izpita, pa skoraj ni.

Izobraženih in na delo pripravljenih psihologov nas torej ne manjka; če bi odprli več mest za opravljanje 6-mesečnega pripravništva in izpita, bi nam tako omogočili vstop na trg dela in s tem enostavno rešili situacijo.

Prosim, da s problematiko seznanite ustrezne službe in se osebno zavzamete za ureditev le-te, da se zaradi pomanjkanja ustrezne psihološke pomoči državljani ne bodo v stiski prisiljeni zatekati v tragične skrajnosti.

102 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Psihologinja 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 8. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Potek pripravništva in strokovnega izpita podrobneje določa Pravilnik o pripravništvu in strokovnih izpitih zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev na področju zdravstvene dejavnosti (Uradni list RS, št. 47/18 in 150/20; v nadaljevanju: Pravilnik), ki v prvem odstavku 5. člena določa, da se pripravništvo opravlja pri pooblaščenih izvajalcih pripravništva, ki so odgovorni za pravilno izvajanje pripravništva. Ministrstvo k podeljevanju pooblastil za izvajanje pripravništva (razen za zdravnike in doktorje dentalne medicine) še ni pristopilo.

Ne glede na navedeno mora institucija, pri kateri se opravlja pripravništvo, izpolnjevati zahtevane pogoje glede mentorjev, prostorov in števila obravnav v skladu 4. členom Pravilnika, ki določa, da mora imeti izvajalec pripravništev zaposlene strokovno usposobljene mentorje v skladu z zahtevami iz 8. člena tega Pravilnika, najmanj enega nadzornega mentorja za določen poklic in najmanj zadostno število neposrednih mentorjev, zadostno število pacientov oziroma zdravstvenih obravnav s področja strokovne dejavnosti, ki jo izvaja, opremo in pripomočke za poglobljeno delo po sodobnih načelih in metodah na področju posamezne vrste dejavnosti v svojih strokovnih enotah, da morajo biti strokovne enote za zagotavljanje varnega dela opremljene v skladu s predpisi s področja varstva pri delu, ter da mora izvajalec zagotavljati nenehen nadzor nad kakovostjo in varnostjo v zdravstvu.

Pri tem lahko v skladu s 37. členom ZZDej pripravništvo pod navedenimi pogoji izvaja tudi zasebni zdravstveni delavec ali drugi izvajalec zdravstvene dejavnosti, ki ni zdravstveni zavod, vendar v tem primeru ni predvideno povračilo sredstev za pripravništvo iz proračuna Republike Slovenije v skladu s Pravilnikom o načinu zagotavljanja sredstev za pripravništvo, sekundariat in specializacije (Uradni list RS, št. 54/17).

V skladu s povedanim imajo ključno vlogo pri povečanju števila pripravništev iz psihologije izvajalci zdravstvene dejavnosti, pri katerih se opravlja pripravništvo iz psihologije.

Ministrstvo za zdravje se zaveda, da na področju duševnega zdravja primanjkuje ustrezno usposobljenega kadra in ta izziv naslavlja v skladu z usmeritvami, ki jih je opredelila Resolucija o nacionalnemu programu duševnega zdravja 2018 – 2028 (Uradni list RS, št. 24/18). Le-ta je kot najbolj deficitaren kader prepoznala klinične psihologe, zato tudi Ministrstvo za zdravje v prvi vrsti namenja pozornost povečanju števila specializacij iz klinične psihologije.

Komentarji