Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Gradnja bolnišnice

828 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

Namesto, da dajete razpise za policijska in blindirana vozila, predlagam, da zgradite bolnišnico, ki bo bolj pripomogla k razrešitvi trenutne pandemije in imela dolgoročnejši in bolj pozitiven vpliv na zdravje ljudi in njih oskrbo.

51 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Predlagamvladi 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 7. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Predlog zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo po postavlja nove okvire slovenskega zdravstva – ne samo iz vidika infrastrukture in opreme, temveč tudi iz vidika kadrov. Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo predvideva:

  • 763 milijonov evrov bomo za oba Univerzitetna klinična centra. Konkretno to pomeni, da bo Ljubljana dočakala novo gastroenterološko kliniko, nov objekt Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko, nov prizidek k stari porodnišnici in Ortopedski kliniki ter 2. fazo nove infekcijske klinike. V Mariboru se planira preureditev OP bloka, izgradnjo prizidka h Kliniki za interno medicino in nadgradnjo stavbe Oddelka za onkologijo.
  • 557 milijonov evrov za razvoj in modernizacijo za splošnie bolnišnice in tudi negovalne bolnišnice ter domove po celi Sloveniji. Načrtovane so investicije v izgradnjo gorenjske regijske bolnice, dograditev bolnišničnih prostorov in zagotovitev opreme za zdravstveno obravnavo bolnikov z infekcijskimi boleznimi v SB Izola; rušitev in novogradnja ter posodobitev opreme več objektov v splošnih bolnišnicah Slovenj Gradec, Brežice, Ptuj, Nova Gorica, Murska Sobota in Novo mesto.
  • Zakon za specialne bolnišnice zagotavlja sredstva v višini 214 milijonov evrov. Predvideno je širjenje kapacitet z novogradnjami in dograditvami na URI-Soča, Centru za zdravljenje nalezljivih bolezni otrok Šentvid pri Stični, v Onkološkem inštitutu, kliniki Golnik, bolnišnici Topolšica in bolnišnici Valdoltra, če jih naštejem zgolj nekaj.
  • V sklopu strateških investicij je predvidena izgradnja psihogeriatrične klinike z urgenco, izgradnja raziskovalno razvojnega centra za duševno zdravje z opremo v Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana in novogradnja v Psihiatrični bolnici Vojnik, za psihiatrične bolnišnice je namenjenih 50 milijonov evrov.
  • Za investicije v porodnišnice bo vloženih 26 milijonov evrov, 33 milijonov evrov za NLZOH in NIJZ, še 50 milijonov evrov pa je namenjenih za sofinanciranje v izboljšavo infrastrukture na primarnem nivoju.
  • Zakon predvideva investicijo 200 milijonov evrov za znanstveno-izobraževalne ustanove za enoviti magistrski študij medicine in dentalne medicine ter pripadajoče pedagoške in znanstveno-raziskovalne dejavnosti in dodatnih 50 milijonov evrov za druge znanstveno-izobraževalne ustanove na področju zdravstva.

Za zaposlene bo to pomenilo boljše delovno okolje, za bolnike pa še bolj kakovostno in varno obravnavo v modernih prostorih.

Komentarji