Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Spremembe učnih načrtov šol

1909 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Predlagam celovito prenovo šolskih (osnovnošolskih, srednješolskih) učnih načrtov za doseganje standardov znanja, kar se je izkazuje nujno že nekaj let, dejansko stanje pa je pokazala epidemija. Predlagam tudi uvajanje novih predmetnikov, s poudarkom na uvajanju IT predmetov, večjim poudarkom na praktičnem pouku in medsebojnem povezovanju. Razmislek tudi o hibridnem modelu šolanja, za otroke s posebnimi potrebami, za katere se je izkazalo, da bolje dosegajo standarde znanja na daljavo.

31 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Miriam 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 6. 2021

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Učni načrt je temeljni strokovni dokument za delo učitelja in predstavlja ključno izhodišče zagotavljanja kakovosti pedagoškega procesa. Učni načrti temeljijo na kurikularnih teorijah in drugih sodobnih strokovnih dognanjih s področja edukacijskih znanosti ter sledijo evropskim in svetovnim usmeritvam na področju vzgoje in izobraževanja, pri čemer upoštevamo tudi naše znanje in tradicijo na tem področju. Zato se učni načrti posodabljajo oz. spreminjajo na sistematičen in celovit način ter v devet do desetletnem časovnem ciklu.

Zavod RS za šolstvo je v okviru rednih nalog izvedel analizo ustreznosti učnih načrtov v osnovni šoli in gimnaziji.  V teku pa je tudi analiza katalogov znanj za splošnoizobraževalne predmete. Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje se je že seznanil z analizo. Zavod RS za šolstvo pa že, na podlagi sklepa ministrice, pripravlja izhodišča za prenovo učnih načrtov. Sprememba predmetnikov v izobraževalnih programih trenutno ni predvidena.

Komentarji