Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vračilo prispevkov za popoldanski s.p

505 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Imam popoldanski s.p za dejavnost ki se je nesme opravljati ( ozvočenje ) kljub temu pa moram plačevati prispevke cca 75€ mesečno, lahko bi bili oproščeni dajatev v času ko nesmemo delat.

30 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z Zvonko 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 9. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Trenutno nismo v stanju epidemije in zato ni nikjer "prepovedano opravljanje dejavnosti". Se pa za določene panoge zahteva pogoj PCT. Tudi v  času epidemije COVID-19 ne govorimo o prepovedi opravljanja dejavnosti, ampak o prepovedi oziroma omejenem ponujanju blaga in storitev potrošnikom. Torej se je dejavnost lahko izvajala pod določenimi pogoji.

V času epidemije COVID-19 je država v okviru ZIUZEOP (PKP1) omogočila za samozaposlene poleg mesečnega temeljnega dohodka tudi oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost za samozaposlene, vendar v nadaljnji interventni zakonodaji to posebej ni bilo vključeno.
Vsem samozaposlenim, ki so imeli upad prihodkov od prodaje v letu 2020 glede na leto 2019, je država omogočila mesečni temeljni dohodek. V okviru prvega vala je bil mesečni temeljni dohodek 700 EUR, v nadaljnji interventni zakonodaji (oktober – december 2020 in januar - junij 2021) pa je bil  znesek mesečnega temeljnega dohodka višji, in sicer je znašal na 1.100 EUR, saj smo na ta način zajeli tudi prispevke za socialno varnost (ki značajo cca. 400 EUR). Zaradi tega ni bilo posebnega ukrepa oprostitve prispevkov za socialno varnost.

V času od julija 2021 dalje ni ukrepov za celotno gospodarstvo, ampak je bil sprejet interventni zakon za turizem, ki je zajemal ukrepe za področje turizma, gostinstva, kulture in športa.

Komentarji