Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odprtje vseh zdravstvenih storitev

659 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam, da se omogoča opravljanje vseh zdravstvenih storitev. Na mnogih področjih namreč ne smejo izvajati storitev - tudi, če je napotnica označena kot nujno/hitro (odlok o začasno prekinjenem izvajanju nenujnih in preventivnih zdravstvenih storitev). Čeprav veliko bolezni/bolezenskih stanj ni življenjsko nevarnih, le-ta vseeno močno slabšajo kvaliteto življenja posameznikov. Glede na to, da se epidemiološka slika izboljšuje in število hospitaliziranih niža, bi bilo potrebno poskrbeti tudi za posameznike, ki so bili postavljeni na rob (češ, da so njihove zdravstvene težave manj pomembne). Zdravstvo se je povsem zaustavilo, ljudje so na čakalnih listah, zdravniki pa ne morejo oz. ne smejo pomagati, saj je bilo njihovo strokovno področje označeno kot nenujno. Omenjen odlok je v veljavi že od oktobra, skrajni čas je, da se ga ukine. Če se lahko hodi k frizerju in v shopping, bi morali tudi omogočiti odprtje vseh zdravstvenih storitev.

29 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N no7371 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 8. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Ministrstvo za zdravje je objavilo Nacionalni razpis za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Ta razpis predstavlja pomemben korak naprej pri skrbi za to, da vsak državljan dobi ustrezno zdravstveno oskrbo, ko jo potrebuje.

Zaradi epidemije so bili nekateri programi začasno ustavljeni, zdravstveno osebje je bilo zaradi pomanjkanja kadra premeščeno na covidne oddelke, čakalne dobe pa so se zato večale. Ob predpostavki, da novi koronavirus, še posebej novo različico delta, uspešno obvladujemo, bodo lahko mnoge bolnišnice večino prestavljenih obravnav bolnikov v zdravstvu nadomestile že v drugi polovici tega leta. Najučinkovitejši način, da razbremenimo primarno zdravstvo je cepljenje, saj se bomo s tem izognili vnovičnemu prestavljanju obravnav in premeščanju zdravstvenega osebja na oddelke za covid-19.

Razpis je odprt za vse izvajalce z ustreznimi pogoji, izvaja se po tako imenovanem kaskadnem sistemu. Prednost pri razpisu imajo izvajalci v javni zdravstveni mreži; ko so te kapacitete zapolnjene bodo na vrsti koncesionarji in nato še ostali, ki izpolnjujejo ustrezne pogoje.

V sklopu razpisa bo obravnavanih več kot 20 tisoč pacientov, ki bodo na dan objave razpisa uvrščeni na čakalni seznam. Pacienti morajo seveda imeti urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, prvi bodo na vrsti tisti, ki čakajo najdlje.

Za izvedbo javnega razpisa in skrajševanje števila čakajočih pacientov nad dopustno dobo se namenja 65 milijonov evrov. To finančno injekcijo je Ministrstvo za zdravje  zagotovilo iz sredstev za dopolnilno zdravstveno zavarovanje in iz proračuna za zavarovance, ki dopolnilnega zavarovanja nimajo.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 17. 2. 2021 | 07:33:02

Odprtje vseh zdravstvenih storitev

Predlagam, da se omogoča opravljanje vseh zdravstvenih storitev. Na mnogih področjih namreč ne smejo izvajati storitev - tudi, če je napotnica označena kot nujno/hitro (odlok o začasno prekinjenem izvajanje nenujnih in preventivnih zdravstvenih storitev). Čeprav veliko bolezni/bolezenskih stanj ni življenjsko nevarnih, le-ta vseeno močno slabšajo kvaliteto življenja posameznikov. Glede na to, da se epidemiološka slika izboljšuje in število hospitaliziranih niža, bi bilo potrebno poskrbeti tudi za posameznike, ki so bili postavljeni na rob (češ, da so njihove zdravstvene težave manj pomembne). Zdravstvo se je povsem zaustavilo, ljudje so na čakalnih listah, zdravniki pa ne morejo oz. ne smejo pomagati, saj je bilo njihovo strokovno področje označeno kot nenujno. Omenjen odlok je v veljavi že od oktobra, skrajni čas je, da se ga ukine. Če se lahko hodi k frizerju in v shopping, bi morali tudi omogočiti odprtje vseh zdravstvenih storitev.

Komentarji