Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vozniški izpit - potrdilo okulista ali oftamologa za podaljšanje

15047 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Spoštovani,

v Sloveniji se osebi, ki ob opravljanju vozniškega izpita in s tem povezanega zdravniškega pregleda ne nosi očal ali leč izda vozniški izpit do 80 leta. Pri tem nato do 80ega leta nihče ne preverja ali je oseba dejansko sposobna za vožnjo.

Oseba, ki je sicer zdrava kot dren, a ob opravljanju zdravniškega za vozniški izpit nosi očala / leče, mora na nekaj let opraviti celoten zdravniški pregled in podaljšati veljavnost vozniškega dovoljenja.

Bilo je že nekaj predlog, da se ta diskriminacija odpravi. Žal so naleteli na gluha ušesa.

Vkolikor se že čuti potreba, da se takim posameznikom izda vozniško dovoljenje z omejinim rokom veljavnosti, vsem ostalim pa glado do 80ega leta, potem predlagam, da za podaljšanje v teh primerih zadostuje potrdilo okulista ali oftamologa.

32 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Somebody79 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 3. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Direktiva 2006/126/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih z vsemi spremembami in dopolnitvami, v tretjem odstavku 7. člena določa, da se vozniško dovoljenje po izteku veljavnosti podaljša samo ob nadaljnjem izpolnjevanju minimalnih zdravniških standardov, v skladu z določbami Priloge III direktive (minimalna merila glede psihofizične sposobnosti za vožnjo vozila na motorni pogon) ter običajnega prebivališča na ozemlju države članice, ki je izdala vozniško dovoljenje.

Izdaja oziroma podaljšanje vozniškega dovoljenja ima lahko, skladno z evropsko zakonodajo, za posledico tudi krajše obdobje veljavnosti za posamezno kategorijo ali kategorije, za katere je imetnik vozniškega dovoljenja upravičen do vožnje, če za to obstajajo utemeljeni razlogi. Če oseba izpolnjuje minimalne standarde fizične in duševne sposobnosti za vožnjo motornega vozila za krajše obdobje, se vozniško dovoljenje izda oziroma omeji na krajši rok veljavnosti.

Navedene določbe direktive so v pravni red Republike Slovenije prenesene s Pravilnikom o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil (Uradni list RS, št. 14/18; v nadaljnjem besedilu: pravilnik) in z določbo 59. člena Zakona o voznikih (Uradni list RS, št. 85/16, 67/17, 21/18 – ZNOrg, 43/19 in 139/20; v nadaljnjem besedilu: ZVoz-1), ki določa, da:

  • se vozniško dovoljenje izda in podaljša osebi, ki ima v Republiki Sloveniji običajno prebivališče, pri čemer se veljavnost vozniškega dovoljenja omeji na krajši rok, če je ta določen v zdravniškem spričevalu.
  • vozniško dovoljenje izda oziroma njegovo veljavnost podaljša upravna enota,
  • se po dopolnjeni starosti 70 let (oziroma 80 let – velja za vsa vozniška dovoljenja, izdana do 19. januarja 2013) vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, A2, A, B, B1, BE, F in G izda z veljavnostjo petih let,
  • se po dopolnjeni starosti 65 let (oziroma 80 let – velja za vsa vozniška dovoljenja, izdana do 19. januarja 2013) vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E izda z veljavnostjo treh let.

Vezano na opravo zdravniškega pregleda, na podlagi katerega se ugotavlja telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornih vozil še pojasnjujemo, da je v Prilogi I pravilnika določeno, da se za telesno in duševno zmožnega za vožnjo motornih vozil šteje kandidat za voznika oziroma voznik, za katerega se z zdravstvenim pregledom ugotovi, da je njegovo stanje skladno z merili po vseh točkah ocenjevanja duševne in telesne zmožnosti za vožnjo motornega vozila, torej ne le vid.

V 1. poglavju Priloge I z naslovom »VID« je določeno, da se pri vseh kandidatih za izdajo vozniškega dovoljenja oziroma nekaterih voznikih za podaljšanje vozniškega dovoljenja, v okviru zdravstvenega pregleda opravi preiskava, s katero se ugotovi, ali imajo ustrezne vidne funkcije za vožnjo motornih vozil.

Če so pri preiskavi vida pri vozniku ugotovljene:

  • nizke refrakcijske motnje (do +/- 2.0 sferični ekvivalent) brez drugih težav z vidom, pri čemer zmožnost za vožnjo ugotovi zdravnik specialist medicine dela, prometa in športa na podlagi preiskave vidnih funkcij oziroma zadnjega izvida zdravnika specialista oftalmologa. Ponovna ocena zmožnosti zaradi vida ni potrebna (vozniško dovoljenje se lahko podaljša do dopolnjene voznikove starosti 70 let);
  • refrakcijske motnje (nad +/- 2.0 sferični ekvivalent in manj kot +/- 5 sferični ekvivalent) brez drugih težav z vidom, pri čemer zmožnost za vožnjo ugotovi zdravnik specialist medicine dela, prometa in športa na podlagi preiskave vidnih funkcij oziroma zadnjega izvida zdravnika specialista oftalmologa vsakih pet let. Če oftalmolog oceni, da gre za stabilno refrakcijsko motnjo, vse nadaljnje presoje zmožnosti za vožnjo opravi specialist medicine dela, prometa in športa na podlagi pregleda in zadnjega izvida oftalmologa vsakih 10 let (v teh primerih se izda vozniško dovoljenje z veljavnostjo 10 let);
  • refrakcijske motnje (nad +/- 5.0 sferični ekvivalent), pri čemer zmožnost za vožnjo ugotovi zdravnik specialist medicine dela, prometa in športa na podlagi usmerjenega izvida oftalmologa, ki tudi določi rok naslednjega zdravstvenega pregleda, do katerega se lahko izda zdravniško spričevalo. Najdaljše časovno obdobje, za katerega se zaradi takšnih motenj lahko izda zdravniško spričevalo, je 5 let (v teh primerih se izda vozniško dovoljenje z veljavnostjo največ 5 let ali krajšim rokom veljavnosti).

Enako je bilo določeno tudi v Prilogi I Pravilnika o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil iz leta 2011 (Uradni list RS, št. 47/11) in Prilogi I Pravilnika o spremembah Pravilnika o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil iz leta 2014 (Uradni list RS, št. 67/14).

Iz navedenega sledi, da se vozniško dovoljenje ne omeji na krajši rok veljavnosti, če je pri osebi po opravljenem zdravstvenem pregledu podana le nizka refrakcijska motnja (do +/- 2.0 sferični ekvivalent) brez drugih težav z vidom in je pri osebi, po vseh ostalih točkah ocenjevanja duševne in telesne zmožnosti za vožnjo motornega vozila, ugotovljena telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornega vozila brez omejitev.

Skladno z vsem navedenim je Ministrstvo za infrastrukturo mnenja, da je obstoječa zakonodaja, ki ureja podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja na podlagi opravljenega zdravstvenega pregleda in ne zgolj potrdila okulista ali oftalmologa, ustrezna.

Komentarji