Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odhajanje zdravnikov v tujino kljub povpraševanju v Sloveniji in vračanje šolnine

755 OGLEDOV 24 KOMENTARJEV

Predlagam, da se uzakoni, da morajo zdravniki, ki odidejo v tujino, kljub visokemu povprasevanju v Sloveniji, vrniti vse stroske solanja v Sloveniji (subvencijo studentskega doma in solnino, ki jo mora drzava placati za vsakega studenta).

Ne vidim smisla, da se povecuje stevilo vpisnih mest na na primer medicinski fakulteti, saj je tezava odhajanje v tujino. Ni noben problem, ampak naj se stroski solanja vrnejo v drzavno blagajno in se naslednje leto na fakulteti razpise toliko mest vec. Torej ena oseba je sla v tujino, kljub temu da je v Sloveniji povprasevanje po njegovem poklicu veliko, vrnila denar za solanje. To bi potem pomenilo, da se razpise eno mesto vec naslednje leto.

30 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Ana M. 21 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 11. 2020

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport vam pojasnjujemo, da ima vsak državljan Republike Slovenije enkrat v življenju možnost do brezplačnega študija. S tem, ko doštudira, pa ni dolžan zaposliti se v Republiki Sloveniji. Tudi na drugih področjih, ne le v medicini, se srečujemo s prostim pretokom ljudi in kroženjem možganov. To spodbuja in podpira tudi evropski visokošolski prostor, zato v tem smislu ni načrtovano zaostrovanje. Je pa treba poudariti, da tako kot nekateri naši diplomanti odhajajo v tujino, v Republiko Slovenijo iz drugih držav tudi prihajajo.  

Razlogi, zakaj kdo zapusti državo in poišče novo delovno okolje, ter državo bivanja, so različni, predvsem pa osebni, zato na to ministrstvo ne more in ne želi vplivati.
 
Glede razpisanih mest na študij medicine naj povemo, da jih predlaga univerza. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport tega ne predpisuje in ne regulira, pač pa Vladi RS razpis za vpis daje le v soglasje po predhodnem usklajevanju z Ministrstvom za zdravje.

Komentarji