Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Porava vavčarjev

680 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Za bone (vavčarje) bi vladi predlagal, da tudi starostniki v domovih ali tisti, ki jih ne koristijo za dopust bi jim lahko omogočili delno poplačilo v domu za starostnike ali pa nabavo bilo recimo tehnične stvari za uporabo v gospodinjstvu. Veliko ljudi tega ne bo izkoristilo, če bi bilo drugače pa sigurno.

25 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Miro D. 12 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 10. 2020

Odziv Ministrstva za gospdoarsi razvoj in tehnologijo

Z ukrepom vlade in objavo epidemije COVID-19, so se s 13. 3. 2020 zaprli vsi nastanitveni obrati v Sloveniji in se postopno z omejitvami odpirali do preklica epidemije. Ker je turizem v Sloveniji izjemno pomemben, saj predstavlja kar 10% BDP in zaposluje preko 50.000 ljudi, je Državni zbor RS je na seji 29. 5. 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE) katerega del je tudi bon za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma.

Bon se lahko unovči do 31. 12. 2020 samo za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom pri ponudnikih storitev. Upravičenec do bona je oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. 3. 2020, ki je:

  • polnoletna oseba oziroma oseba, ki bo v letu 2020 dopolnila 18 let (v nadaljnjem besedilu: polnoletni upravičenec), in je upravičena do bona v višini 200 eurov,
  • ostale osebe, ki ne izpolnjujejo starostnega pogoja, izpolnjujejo pa pogoj glede stalnega prebivališča (v nadaljnjem besedilu: mladoletni upravičenec), so upravičene do bona v višini 50 eurov.

Turistični boni so se uvedli z namenom odprave posledic epidemije v turizmu in za izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje turizma, kot predpogoja za preživetje dejavnosti in ohranjanju delovnih mest v turizmu.

Glede na namen bonov, ki je opredeljen v ZIUOOPE in glede na značilnosti vrednostnih papirjev oz. bistvene sestavine nematerializiranih vrednostnih papirjev, vpisanih v centralni register, po Zakonu o nematerializiranih vrednostnih papirjih po mnenju FURS-a bon ni mogoče primerjati z vrednostnimi papirji, ker upravičencu ne dajejo pravice do prodaje oz. unovčitve (tudi brezplačen odstop je strogo omejen na najožje sorodnike), njihova uporaba pa je strogo namenska in časovno omejena. Iz tega razloga se bona ne da pretvoriti v denarno nakazilo.

Zavedamo se, da vsi upravičenci bonov ne bodo vnovčili tudi zaradi razlogov, ki jih navajate. V preteklih mesecih smo že opravili pogovore in tudi temeljite razmisleke o tem, da bi razširili nabor storitev in prilagodili prenos bonov na način kot predlagate, a smo se odločili, da za enkrat tega ne bomo storili. Pri vsem tem ne smemo pozabiti  na to, da ima ukrep multiplikativni učinek, ki zažene porabo skozi celotno verigo v dejavnostih povezanih s turizmom. Turizem kot gospodarska panoga bo potrebovala največ časa za okrevanje, zato je ukrep turističnih bonov, kot ga sedaj izvajamo za vzpodbudo domače potrošnje, zelo pomemben, saj je hiter in učinkovit.

Komentarji