Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vnovčevanje turističnih bonov - sprememba pravne ureditve

2712 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

V Finančni upravi RS (FURS) so pristojni za implementacijo unovčevanja turističnih bonov. Pri tem se ravnajo po obstoječi pravni ureditvi. Ta določa prenosljivost bona med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Predlagam, da se omogoči prenosljivost bona tudi na druge posameznike. Spremeni naj se pravna ureditev, za katero pa FURS ni pristojen, ampak Ministrstvo za gospodarstvo.

Primer:

Turistični boni starejših ljudi, ki nimajo svojih sorodnikov ali otrok ter ne nameravajo obiskati turističnih objektov in koristiti njihovih zmogljivosti, naj se prenesejo na osebe, ki skrbijo zanje. Le te bi jim vrnile gotovino v protivrednosti turističnega bona, katero starejši potrebujejo za tekoče stroške ob nizkih pokojninah. Ali pa naj se omogoči prenos turističnih bonov v lasti starejših oseb na humanitarne organizacije (zveze, zavode, fundacije ...).

80 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 149 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 10. 2020

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Namen uvedbe turističnega bona je bila odprava posledic epidemije v turizmu za izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje turizma. Gre za začasni ukrep v sklopu Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (v nadaljevanju ZIUOOPE).

Bon se lahko unovči do 31. 12. 2020 samo za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom pri ponudnikih storitev. Upravičenec do bona je oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. 3. 2020, ki je:

  • polnoletna oseba oziroma oseba, ki bo v letu 2020 dopolnila 18 let (v nadaljnjem besedilu: polnoletni upravičenec), in je upravičena do bona v višini 200 eurov,
  • ostale osebe, ki ne izpolnjujejo starostnega pogoja, izpolnjujejo pa pogoj glede stalnega prebivališča (v nadaljnjem besedilu: mladoletni upravičenec), so upravičene do bona v višini 50 eurov.

Bon je mogoče v skladu s petim odstavkom 35. člena ZIUOOPE (Uradni list RS, št. 80/20) na podlagi 4. člena Uredbe o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma, povračilu sredstev preko informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije ter načinu vodenja in upravljanja evidence bonov (Uradni list RS, št. 84/20) le enkrat prenesti, in sicer v celotni vrednosti bona. Ob unovčitvi prenesenega bona z izplačilom upravičencu, je upravičenec do povračila sredstev  pridobitelj, njegov zakoniti zastopnik oziroma skrbnik, na podlagi odločbe CSOD. Zakon po našem tolmačenju predvideva zgolj prenos bona, ki ga podpiše zakoniti zastopnik, oziroma skrbnik na sorodnike, v ravni vrsti do drugega kolena. Prenos na druge osebe ni možen.

Glede na namen bonov, ki je opredeljen v ZIUOOPE in glede na značilnosti vrednostnih papirjev oz. bistvene sestavine nematerializiranih vrednostnih papirjev, vpisanih v centralni register, po Zakonu o nematerializiranih vrednostnih papirjih po mnenju FURS-a bon ni mogoče primerjati z vrednostnimi papirji, ker upravičencu ne dajejo pravice do prodaje oz. unovčitve (tudi brezplačen odstop je strogo omejen na najožje sorodnike), njihova uporaba pa je strogo namenska in časovno omejena. Iz tega razloga se bona ne da pretvoriti v denarno nakazilo kot ga predlagate.

Zavedamo se, da vsi upravičenci bonov ne bodo vnovčili tudi zaradi razlogov, ki jih navajate. V preteklih mesecih smo že opravili pogovore in tudi temeljite razmisleke o tem, da bi razširili nabor storitev in prilagodili prenos bonov na način kot predlagate, a smo se odločili, da za enkrat tega ne bomo storili. Pri vsem tem ne smemo pozabiti  na to, da ima ukrep multiplikativni učinek, ki zažene porabo skozi celotno verigo v dejavnostih povezanih s turizmom. Turizem kot gospodarska panoga bo potrebovala največ časa za okrevanje, zato je ukrep turističnih bonov, kot ga sedaj izvajamo za vzpodbudo domače potrošnje, zelo pomemben, saj je hiter in učinkovit.

Komentarji