Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Delovna doba

1799 OGLEDOV 27 KOMENTARJEV

Zaradi pogostega izkoriščanja delavcev, katerih življenje lahko povzamemo z besedo 'preživeti' in ne 'živeti', oddajamo ZAHTEVO, ki bi temu naredila konec. Ljudje delajo 8 ur na dan, nekateri tudi več zaradi nedelovanja ustreznih inšpekcij, zato so vsak dan izpostavljeni stresu, ki vodi v obolenja, v zadnjem času predvsem rakava. Da bi naredili življenje delavcev lepše, zahtevamo:

- višjo minimalno plačo

- 6-urni delavnik

- večje število dni dopusta, ki bi na primer vsaj deloma sovpadalo s šolskimi počitnicami

- poostren inšpekcijski nadzor nad delodajalci, ki bi poskušali izkoriščat delavce

- krajša delovna doba - delati se ne bi smelo do več kot 60. leta starosti

Država smo ljudje in ker ji vsak dan dajemo, je čas, da nam vrača!

102 glasov

19 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 30 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR O Od besed k dejanjem 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 9. 2020

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Pojasnjujemo, da obstoječa delovnopravna zakonodaja predstavlja minimalne standarde, ki jih je zaradi zakonskega varstva delavca kot šibkejše stranke v delovnem razmerju potrebno zagotavljati delavcem. V zvezi z izpostavljenimi predlogi (6 urni delavnik, letni dopust, inšpekcijski nadzor) ocenjujemo, da je obstoječa ureditev, ki je bila sprejeta v soglasju s socialnimi partnerji, vzpostavlja ustrezno razmerje pravic in obveznosti med strankama v odvisnem razmerju, pri čemer delavcu kot šibkejši stranki zagotavlja dodatno pravno varnost, delodajalcu na drugi strani pa ustrezno predvidljivost. Že uveljavljeni in z reformo leta 2013 posodobljeni instituti nudijo zadosten in ustrezen pravni okvir za opravljanje dela. Glede na navedeno menimo, da je veljavna delovna zakonodaja ustrezna, poudariti pa velja potrebo po dosledni implementaciji že sprejetih ukrepov. Glede na to, da se problemi kažejo predvsem pri izvajanju in spoštovanju zakonodaje, so bili sprejeti tudi ustrezni ukrepi za zagotavljanje večje pravne varnosti vseh zaposlenih.

Sprejete spremembe na področju minimalne plače zasledujejo strokovne cilje na tem področju in z vidika izločitve vseh dodatkov ter, z navezavo na minimalne življenjske stroške, vzpostavljajo smiselno razmerje med dohodki delovno aktivnih in delovno neaktivnih oseb. Z zadnjimi sprejetimi spremembami se tako vzpostavlja enakopravnejšo in pravičnejšo obravnavo vseh zaposlenih, predvsem tistih z najnižjimi dohodki, saj se znesek minimalne plače dviguje nad prag tveganja revščine.

Pokojninske zakonodaja z vidika demografske strukture prebivalstva zasleduje podaljševanje delovne aktivnosti, po drugi strani pa stremi k zagotavljanju višje socialne varnosti in izboljšanju socialnega položaja upokojencev. Slovenija se bo v prihajajočih desetletjih zaradi staranja prebivalstva in neugodnih demografskih trendov ter posledično zmanjšanja trga delovne sile soočila z izzivom, kako zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost sistema. V luči takšnih demografskih trendov in z vidika zmožnosti zagotavljanja vzdržnega pokojninskega sistema in primernih pokojnin tudi v bodoče, bodo zlasti pomembni ukrepi za podaljševanje delovne aktivnosti.

Glede na navedeno ministrstvo ugotavlja, da je veljavna zakonodaja ustrezna in je ni potrebno spreminjati v smeri izpostavljenih predlogov. Poudariti tudi velja, da se je tudi v bodoče pri morebitnih spremembah navedene zakonodaje potrebno prizadevati za konstruktiven socialni dialog in doseganje čim višje stopnje soglasja med socialnimi partnerji.

Komentarji