Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Debirokratizacija zdravstva

534 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Ko sem pred dnevi opravil neko specialistično preiskavo, me je zdravnica obvestila, da bom moral na izvid čakati kar 3 tedne, ker jim toliko časa pobere tipkanje izvidov na računalnik. Predlagam, da vlada skupaj s slovenskimi (ali tujimi) podjetji izdela računalniški program, ki bo prepoznaval človeški glas in ga avtomatsko prevajal v tipkano besedilo. S tem razbremenimo zdravnike in skrajšamo čakalne čase za bolnike. Program bi lahko uporabljali tudi na drugih področjih javne uprave, povsod, kjer je potrebno veliko tipkanja. Upam, da ta predlog ne bo padel v vodo iz tako banalnega razloga kot je premajhno število všečkov.

29 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P PrimožV 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 9. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Uvodoma pojasnjujemo, da v skladu z drugim odstavkom 18. člena Zakona o pacientovih pravicah pacient prejme izvid takoj oziroma najpozneje v sedmih dneh po opravljeni zdravstveni storitvi, razen če je strokovno utemeljeno, da je rok za izdajo izvida daljši oziroma krajši. V nujnih primerih, tudi v primerih suma na maligno obolenje oziroma tekom zdravljenja malignega obolenja, se izvid pacientu izda takoj. Glede na navedeno morebitne organizacijske težave pri posameznem izvajalcu ne smejo biti vzrok za daljši rok do izdaje izvida.

Pojasnjujemo tudi, da programi, ki omogočajo prepoznavo govora in njihov zapis v tekst, že obstajajo in jih pri mnogih izvajalcih zdravstvene dejavnosti v praksi že uporabljajo. Relativno pogost je tudi način, ko zdravnik izvid diktira, kasneje pa ga administrativno osebje zapiše. Odločitev glede informacijske podpore, ki jo posamezni izvajalec uporablja, je v njegovi pristojnosti, in je ne zagotavlja Ministrstvo za zdravje.

Komentarji