Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Aplikacija za sledenje stikov politikov

591 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam, da se naredi nov zakon ali dopolni kateri izmed obstoječih zakonov tako, da se vsem politikom in funkcionarjem vlade (ministri, sekretarji, itd.) na telefon OBVEZNO namesti aplikacija, ki bo vedno kazala kje so in s kom so v stiku. Strokovne službe naj poskrbijo za ustrezno aplikacijo, da je kolikor toliko varna.

Če njihov sogovornik nima te aplikacije, ki bi sama zaznala, s kom se druži, so poslanci OBVEZANI, da vedno ročno sami napišejo s kom se družijo.

Utemeljitev: Ta korak je odločen korak proti korupciji! Kot vemo, imajo poslanci visoke plače tudi zato, da se prepreči koruptivnost. Ker pa vemo, da poslanci z zakoni vplivajo na vse nas, moramo biti še bolj previdni! Previdnost pred domačim terorizmom (korupcija) je temeljnega pomena. Zakoni so lahko zelo dobri, lahko pa so zelo slabi, tako kot kakšen virus. Ker je za celotno mentalno in fizično zdravje populacije pomembno, da politiki niso koruptivni, lahko zaključimo s tem, da je ta aplikacija temeljnega pomena.

"Če niso koruptivni, potem nimajo nič za skrivati," pravijo nekateri.

32 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jure Hočevar 18 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 9. 2020

Odziv Ministrstva za pravosodje

Predlagana aplikacija, ki bi sledila stikom politikov, bi pomenila izredno širok in tako prekomeren poseg v pravico do zasebnosti in osebno dostojanstvo posameznikov, saj bi jim sledila tako pri opravljanju funkcije, pač pa tudi v njihovem zasebnem času. Iz predloga tudi ni razviden namen sledenja, razen splošnega preprečevanja korupcije, kar pa ni sorazmerno s predlaganim posegom v pravico do zasebnosti in torej niti ne more biti legitimno. Ocenjujemo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Glede vsebine predloga pa še podrejeno pojasnjujemo, da Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (v nadaljevanju ZIntPK; Uradni list RS, št. 69/11 – uradno prečiščeno besedilo) med drugim ureja tudi nadzor nad lobiranjem. Pri lobiranju gre sicer za običajen in zakonit del demokratičnega procesa sprejemanja predpisov, ki zakonodajalcu da možnost, da se pred sprejemom predpisa seznani z interesi bodočih uporabnikov predpisa, tem pa da možnost, da svoje interese uveljavljajo v fazi sprejemanja predpisa. Lobiranje je ob upoštevanju omejitev, ki jih določa zakon, legitimna in za zakonodajni postopek koristna dejavnost.

Lobiranci (funkcionarji in javni uslužbenci v državnih organih in organih lokalne skupnosti ter pri nosilcih javnih pooblastil, ki odločajo ali sodelujejo pri obravnavi in sprejemanju predpisov in drugih splošnih aktov ter odločitev) morajo o svojih stikih z lobisti sestaviti zapis o lobiranju in ga posredovati Komisiji za preprečevanje korupcije. Podobna obveznost velja tudi za registrirane lobiste, ki morajo komisiji poročati o svojih aktivnostih v zvezi z lobiranjem.

Za poročanje o lobističnih stikih je Komisija za preprečevanje korupcije pripravila spletno aplikacijo, prek katere se poroča o lobističnih stikih. Vsebino zapisov, ki jih prejme prek aplikacije, komisija redno objavlja na spletnih straneh aplikacije Erar. Na navedeni spletni strani so tako dostopni vsi podatki o lobističnih stikih, vključno s podatki o lobirancu, lobistu in namenu lobiranja, prav tako pa so na voljo podatki o načinu in kraju lobiranja.

Komentarji