Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Hišni ljubljenčki in etažni lastniki

2836 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Stanovanjska zakonodaja določa, da morajo lastniki psov svoje ljubljence prijaviti pri upravniku bloka, ta pa jim nato obračuna sorazmeren delež stroškov,; praviloma en pes, ne glede na velikost, šteje kot pol osebe. Težava pri izvajanju teh določb je v tem, da nikjer ni predvidenih sankcij, če lastniki psov ne spoštujejo dogovorjenega oziroma predpisanega.

Predlagam ustrezno dopolnitev obstoječih predpisov s tega področja.

 

29 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 149 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 8. 2020

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb (Uradni list RS, št. 60/09, 87/11 in 85/13; v nadaljevanju: pravilnik) v tretjem odstavku 28. člena določa, da se lastnike psov bremeni s stroški čiščenja skupnih prostorov za vsakega psa v višini polovice stroška, ki odpade na enega uporabnika. Za takšno določbo se je zakonodajalec odločil zaradi številnih zahtev etažnih lastnikov, da se uredi plačevanje stroškov tudi za lastnike živali, ki uporabljajo skupne prostore. Tako lastniki psov, to je etažni lastnik ali najemnik, za psa plačuje stroške čiščenja skupnih prostorov (hodnik, dvigala, stopnišče…) v višini ½ osebe.  V skladu z določbami pravilnika mora lastnik posamezne enote ali najemnik, če gre za najemno posamezno enoto, upravniku sporočiti podatke o številu uporabnikov (in psov). Lastniki ali najemniki morajo vse morebitne spremembe števila uporabnikov (in psov) sporočiti upravniku najkasneje v roku 15 dni po nastali spremembi. Upravnik upošteva vsako nastalo spremembo pri prvem naslednjem obračunskem obdobju. Za verodostojnost podatka se jamči s podpisom. Uporabnik, ki prebiva v stavbi, lahko v skladu z določbami 6. dostavka 29. člena pravilnika pisno opozori upravnika o večjem številu uporabnikov (tudi psov) določene posamezne enote kot jih je lastnik ali najemnik te enote sporočil. V tem primeru upravnik pozove lastnika ali najemnika, navedenega v pisnem opozorilu, k pojasnitvi in tako ugotovi dejansko stanje.

Naj pojasnimo glede psov v večstanovanjski stavbi še nekaj določb v zvezi s hišnim redom. Hišni red v slovenski zakonodaji opredeljuje 27. člen Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 69/03, 18/04 – ZVKSES, 47/06 – ZEN, 45/08 – ZVEtL, 57/08, 62/10 – ZUPJS, 56/11 – odl. US, 87/11, 40/12 – ZUJF, 14/17 – odl. US, 27/17 in 59/19), ki določa, da etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev, lahko sprejmejo hišni red, s katerim določijo temeljna pravila sosedskega sožitja v večstanovanjski stavbi.

Podrobneje vsebino hišnega reda razlaga tudi 9. člen pravilnika, kjer je opredeljeno, da lastniki lahko sprejmejo hišni red, s katerim določijo pravice in obveznosti uporabnikov posameznih delov stavbe z namenom, da se zagotovijo pogoji za nemoteno uporabo teh delov, zavaruje varnost in red ter zagotovi mir in čistoča v stavbi, tako da se z njim določijo temeljna pravila sosedskega sožitja, kot na primer:

  • hišni mir (omejitve uporabe gospodinjskih strojev in naprav po določeni uri),
  • uporaba skupnih delov (način dostopnosti in varovanja naprav, ki služijo celotni stavbi, način uporabe skupnih hodnikov, kleti, ipd.),
  • grobe kršitve hišnega reda, ki so lahko podlaga za vložitev izključitvene tožbe,
  • način ugotavljanja in odprave kršitev hišnega reda,
  • pogoji, pod katerimi se dovoljuje bivanje domačih živali v stanovanju (nošenje nagobčnikov, vodenje na povodcih, ipd.) in
  • druga pravila ravnanja, za katere lastniki menijo, da jih je potrebno urediti v hišnem redu.

Pravilnik ravno tako izrecno nalaga, da morajo določila hišnega reda spoštovati vse osebe, ki bivajo, poslujejo ali se nahajajo v stavbi. Sprejetje hišnega reda ni obvezno, je pa priporočljivo. Ravno tako velja opozoriti, da se vsebina hišnega reda lahko po potrebi dopolnjuje in spreminja na predlog enega ali več etažnih lastnikov, pri čemer je njihov predlog sprejet v kolikor zanj glasujejo etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev.

Komentarji