Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prenos izvidov in in slik med zdravstvenimi ustanovami

2839 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Zakaj, v obdobju, ko nimam niti več CD enote na računalniku, moramo nositi CDje slik od specialistov rentgen,ct,mri k svojemu zdravniku.

Podobno velja za izvide pregledov pri specialistih.

Ali ne obstaja internet?

Da si med sabo pošiljajo dokumente.

Osebni zdravnik bi lahko takoj napisal po el. pošti takoj pacientu svoje mnenje.

Ali celo povabil na pogovor v ambulanto.

Seveda, če pacienti ne zaupajo internetu, bi lahko še vedno zahtevali izvide v tiskani obliki. In različna slikanja na CD-jih.

97 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jb2504 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 8. 2020

Odziv Ministrstva za zdravje

Pojasnjujemo, da je v okviru projekta eZdravje že nekaj let vzpostavljena možnost izmenjave slikovnega gradiva med izvajalci zdravstvene dejavnosti (Teleradiologija), ki imajo za to vzpostavljene tehnične pogoje. Izmenjave se tako dogajajo že med vsemi večjimi izvajalci zdravstvene dejavnosti, velja pa, da mora za pristop tehnične predpogoje izpolniti vsaka ustanova sama. Ker iz pobude ni razvidno, pri katerem izvajalcu zdravstvene dejavnosti je zaposlen zdravnik, o katerem govori predlagatelju pobude, mu natančnejših informacij o morebitni vključenosti točno tega izvajalca zdravstvene dejavnosti ne moremo podati.

Glede prenosa izvidov pojasnjujemo, da Centralni register podatkov o pacientih (v nadaljnjem besedilu: CRPP), ki vsebuje izvide pacientov, v upravljanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje(v nadaljnjem besedilu: NIJZ), deluje že od leta 2015. Vsak izvajalec zdravstvene dejavnosti se je že od leta 2016 dolžan vključiti v sistem in izvide pacienta pridobivati neposredno preko sistema. V okviru projekta eZdravje je bila izvedena tudi nadgradnja vseh informacijskih sistemov, ki se uporabljajo v Republiki Sloveniji, da tak vpogled omogočajo. V sistem se pošiljajo izvidi pacientov sekundarne in terciarne ravni, v prihodnosti pa se načrtuje tudi razširitev z dodatnimi dokumenti (trenutno se dodajajo izvidi iz mikrobioloških laboratorijev). V mesecu marcu 2020 je 1.618.699 prebivalcev Republike Slovenije imelo v CRPP vsaj en izvid (ambulantni izvid ali odpustnico, vključno z laboratorijskimi izvidi), kar pomeni, da gre za delujoč in široko uporabljan sistem.

Pacient lahko do izvidov v sistemu dostopa preko portala zVEM (https://zvem.ezdrav.si) s katerimkoli kvalificiranim digitalnim potrdilom, veljavnim v Republiki Sloveniji.

Glede pošiljanja mnenja po elektronski pošti pa pojasnjujemo, da je tako pošiljanje po našem razumevanju možno, a le v primeru, da se dosledno upošteva predpise s področja varstva osebnih podatkov, ki so sicer v pristojnosti Ministrstva za pravosodje, ki v Zakonu o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo) v 14. členu navaja:
»(2) Pri prenosu občutljivih osebnih podatkov preko telekomunikacijskih omrežij se šteje, da so podatki ustrezno zavarovani, če se posredujejo z uporabo kriptografskih metod in elektronskega podpisa tako, da je zagotovljena njihova nečitljivost oziroma neprepoznavnost med prenosom.«

Dodatno pojasnjujemo, da se v zvezi z možnostjo varne in zanesljive komunikacije med zdravnikom in pacientom v okviru izvajanja projekta eZdravje na NIJZ sicer že odvijajo začetne aktivnosti v smeri vzpostavitve mobilne aplikacije, ki bi omogočala varno povezavo in možnost enostavne komunikacije in izmenjave informacij, tako za pacienta kot za zdravnike in druge zdravstvene delavce.

Pobudo torej pozdravljamo, obenem pa pojasnjujemo, da je v veliki meri že uresničena. Ob tem si bomo na Ministrstvu za zdravje v sodelovanju z izvajalci zdravstvene dejavnosti in NIJZ aktivno še naprej prizadevali za še boljšo uporabniško izkušnjo pacientov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in digitalizirano poslovanje v zdravstvu.

Komentarji