Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zoisova štipendija

1418 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Pozdravljeni,

v uradnem listu štev.80/2020 z dne 30.05.2020, v 57. člen so zapisani ukrepi s področja štipendiranja, študentske prehrane, visokega šolstva in športa. Za pridobitev Zoisove štipendije se za leto 2020/2021 ne bodo upoštevali izjemni dosežki letošnjega leta. Torej pri prehodu iz devetletke v prvi letnik, bodo upoštevani izjemni dosežki iz 7. in 8. razreda, ker naj ne bi izvedli vseh tekmovanj v letošnjem letu.

Toda, po podatkih naj bi izostala največ dva tekmovanja, vse ostalo so otroci redno opravili in se tudi zelo trudili v letošnjem letu, kajti rečeno je bilo, da se za Zoisovo štipendijo upoštevajo izjemni dosežki devetega razreda.

Že tako je bilo prav za njih letošnje šolsko leto okrnjeno, ostali so brez valete, brez zaključne ekskurzije v Gardaland in zdaj bodo navkljub vsem prizadevanjem ostali še brez Zoisove štipendije.

Predlagam, da bi se za pridobitev Zoisove štipendije upoštevali tudi pridobljeni izjemni dosežki devetega razreda, kdor jih pač ima in teh učencev je kar nekaj, ki bodo zaradi izrednih razmer ostali še brez štipendije.

Upam, da bi uslišali prošnje mnogih staršev, ki si za svoje otroke želimo le najboljše in želimo, da se trud njihovega letošnjega leta ne izbriše kot, da leto sploh ni obstajalo in, da jim damo dobro popotnico na srednješolsko pot in vzpodbudo za nadaljnje šolanje.

53 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L lalelale 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 11. 2021

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V predlogu je sprva navedeno, da v letu 2020/2021 za pridobitev Zoisove štipendije ne bodo upoštevani izjemni dosežki, pridobljeni v letu 2019/2020, temveč se bodo upoštevali izjemni dosežki iz 7. in 8. razreda. Predlagatelj nadalje navaja, da naj bi po podatkih izostala največ dva tekmovanja, vsa ostala pa so šolajoči lahko redno opravili zaradi česar predlaga, da bi se za pridobitev Zoisove štipendije upoštevali tudi pridobljeni izjemni dosežki 9. razreda, kdor jih ima. Posredovani predlog smo skrbno preučili in vam v nadaljevanju posredujemo obrazložitev oziroma utemeljitev zakonodajnih sprememb, ki so veljala v šolskem oziroma študijskem letu 2020/2021.

Ministrstvo sprva pojasnjuje, da Zakon o štipendiranju (Uradni list RS, št. 56/13, 99/13 – ZUPJS-C, 8/16, 61/17 – ZUPŠ in 31/18; v nadaljnjem besedilu: ZŠtip-1) v 24. členu določa izjemne dosežke. Za izjemne dosežke med drugim štejejo najvišja mesta ter prejeta zlata in srebrna priznanja iz znanja ali raziskovanja na državnih tekmovanjih, sofinanciranih iz javnih sredstev. Vlagatelj lahko za pridobitev Zoisove štipendije ob prehodu med ravnmi izobraževanja uveljavlja izjemni dosežek iz zadnjih dveh šolskih ali študijskih let iz predhodne ravni izobraževanja.

Po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (v nadaljnjem besedilu: MIZŠ) v šolskem oziroma študijskem letu 2019/2020 kar 43 od 68 tekmovanj na državni ravni ni bilo zaključenih. Glede na določbe ZŠtip-1 ter podatke MIZŠ se zaradi načela enake obravnave različnih skupin vlagateljev, izjemni dosežki iz tega šolskega oziroma študijskega leta ne morejo upoštevati, saj bi v nasprotnem primeru v neenakopraven položaj postavili tiste, ki se niso imeli možnosti udeležiti državnega tekmovanja in s tem pridobiti izjemni dosežek v šolskem oziroma študijskem letu 2019/2020, katerega bi lahko uveljavljali za pridobitev Zoisove štipendije.

Vlada RS se je zato odločila in v Zakonu o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 80/20) določila, da vlagatelj vloge za dodelitev Zoisove štipendije ob prehodu med ravnmi izobraževanja v šolskem oziroma študijskem letu 2020/2021 lahko  uveljavlja izjemni dosežek, ki ga je dosegel v šolskem oziroma študijskem letu 2017/2018 in v šolskem oziroma študijskem letu 2018/2019, pri tem da bo lahko uveljavljal tudi znanstvenoraziskovalno nalogo ali znanstveni prispevek, ki je bil objavljen v strokovni ali znanstveni publikaciji ali zborniku v šolskem oziroma študijskem letu 2019/2020.

Navedena odločitev zasleduje načelo enake obravnave ter načelo enakosti. Kar 43 od 68 tekmovanj, ki so bila v šolskem letu 2019/2020 organizirana, na državni ravni ni bilo izvedenih. Gre za tekmovanja, na katerih sodelujoči lahko osvojijo srebrno in zlato priznanje, ki se šteje kot izjemni dosežek pri uveljavljanju Zoisove štipendije. Za pridobitev Zoisove štipendije mora vlagatelj izkazati zadostno povprečno oceno ter izjemni dosežek. Zoisova štipendija se dodeli na podlagi javnega razpisa, ki ga razpiše Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: javni sklad). Skupna višina razpisanih sredstev po javnem razpisu za leto 2020/2021 je znašala 3.500.000,00 EUR. Javni razpis v Točki 3 Razvrščanje in izbira štipendistov določa, da v primeru, da se na javni razpis prijavi več vlagateljev za Zoisovo štipendijo, ki izpolnjujejo pogoje, kot je razpoložljivih sredstev, so do Zoisove štipendije upravičeni vlagatelji, ki so dosegli višje število točk za izjemne dosežke. Vsa leta do sedaj, je pogoje za pridobitev Zoisove štipendije izpolnjevalo več vlagateljev, kot je bilo razpoložljivih sredstev, zato je javni sklad vloge vlagateljev razvrstil na podlagi višjega števila točk za izjemne dosežke. Za štipendiranje se izberejo vlagatelji, ki izkažejo višje število točk za izjemne dosežke. V kolikor bi se za pridobitev Zoisove štipendije za leto 2020/2021 upoštevali tudi izjemni dosežki, doseženi v letu 2019/2020, bi ta dosežek lahko uveljavljalo le 37% dijakov (25 tekmovanj, ki so bila izvedena), ostalih 63% dijakov pa dosežka ne bi moglo uveljavljati. Ker se pri dodelitvi Zoisove štipendije uporabljajo razmejitvena pravila, kjer se štipendija dodeli tistim vlagateljem, ki izkažejo višje število točk za izjemne dosežke, bi bilo 37% dijakov v boljšem položaju. Za dosego enake obravnave ter določitev enakih pogojev za vse, ki so se v letu 2020/2021 prijavili na javni razpis, se izjemni dosežki iz šolskega oz. študijskega leta 2019/2020, niso upoštevala.

Verjamemo, da razlog za udeležbo na tekmovanju ni zgolj uveljavljanje pravice do Zoisove štipendije. V samo pripravo na tekmovanje učenec vloži veliko truda, na podlagi vloženega truda pa pridobi znanje, ki spodbudi zanimanje za poglobljeno poznavanje področja. Sama udeležba na tekmovanju učenca uvaja v samostojno poglabljanje znanja z izbranega področja ter mu omogoča primerjanje lastnega znanja in rezultatov z drugimi udeleženci tekmovanja. Ti razlogi so sami po sebi zadostni, da se bodo mladi, ki si želijo pridobiti nova znanja, še naprej udeleževali tekmovanj in poglabljali svoje znanje.

Komentarji