Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Postavitev časovnice za predstavitev alternativnih predlogov pokojninskega sistema

413 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Pozdravljeni,

obstoječi pokojninski sistem je zaradi demografskih sprememb pred velikimi izzivi. Prav je, da država demografski politiki posveča ustrezno pozornost, a menim, da bi bilo potrebno preveriti tudi možnosti postopne spremembe pokojniskega sistema.

Predlagam, da se postavi zavezujoč rok, recimo največ 2 leti od sprejetja predloga, v katerem morajo ustrezne službe (npr SPIZ) javnosti predstaviti možne pokojninske modele. Javni debati bi nato sledil posvetovalni referendum.

Okvirno mi je recimo poznan pokojninski sistem na Novi Zelandiji, ki je sestavljen iz večih stebrov. Prvi steber predstavlja državna pokojnina, ki je enaka za vse, prejmejo pa jo z dopolnjenim 65 letom. Dodatna izplačila so nato iz naslova drugega in tretjega stebra, odvisna pa so od invidualnih prispevkov. Kolikor razumem, tak sistem med drugim močno zmanjša birokracijo za državne službe, sa je državna pokojnina za vse enaka, gre v bistvu za neke vrste UTD za starejše.

Da sklenem: gotovo je po svetu kar nekaj modelov, ki so vredni analize in razmisleka. Namesto da trmasto vztrajamo pri našem modelu, lahko preučimo nekaj modelov in analiziramo ali bi kakšen bolj ustrezal sodobnim trendom.

19 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JazPravim 46 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji