Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Uvedba šolnin, ki bi se jih dalo odplačati z delom

518 OGLEDOV 24 KOMENTARJEV

Šolanje ljudi (sploh terciarno) stane - tukaj je recimo cenik: www.uni-lj.si/mma/cenik_solnin_in_prispevkov_za_1_in_2_st_studija_20202021/2020013112185697/

Cene, ki ji delavci plačujemo za študij so podobne tem, oz. celo še višje (ponavljanje letnikov) + študenti dobivajo od davkoplačevalcev dodatne ugodnosti (boni, študentski domovi, itd.)

Po vsem tem vlaganju v študenta, se pa marsikater (sploh visoko izobražen) izseli ven, nekateri drugi (ki so študirali smeri, ki jih ostali, torej trg, ne potrebujemo) pa počnejo nekaj popolnoma nepovezanega s študijem, torej je bila investicija v študij nepotrebna.

Predlagam uvedbo šolnine, ki bi jo bilo mogoče odplačati brez direktnih vplačil - z delom v sloveniji, znotraj poklica, za katerega se je oseba šolala. Podobno lahko velja tudi za srednje šole.

Torej, glede na cenik zgoraj (oz. realno ceno študija - glavarine) se določijo kvote, koliko let po opravljenem študiju mora nekdo biti zaposlen v svojem poklicu v sloveniji, da se šteje da je odplačal šolnino. Kdor bi želel zapustiti poklic ali pa se preseliti v tujino, bi razliko odplačal z denarjem. (Delodajalci bi pa podpisali izjavo, da opravljen študij prinaša dodano vredno delavcu - seveda tam, kjer jo - torej pri hišniškem delu diploma iz novinarstva nima kaj pomagat, pri novinarskem delu, pa diploma sociologije lahko - v spornih primerih lahko odloča komisija/sodišče).

V primeru, da se je nekdo vpisal v študijski program, a študija ni zakljućil, bi poplačal šolnino samo za tisto leto, ko je bil vpisan.

S takim ukrepom bi upravičili investicijo davkoplačevalcev v izobraževanje ljudi, preprečili bi izkoriščanje davkoplačevalcev za plačilo študija in pobeg čez mejo (ter plačevanje davkov tam), pa tudi manj bi bilo vpisov samo zaradi statusa.

10 glasov

18 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 15 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V venera738 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji