Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Možnost prijave izdajatelja gradbenega/uporabnega dovoljenja

964 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Predlagam uvedbo možnosti spletne prijave (tudi anonimne) odgovorne osebe izdajatelja gradbenega/uporabnega dovoljenja na upravni enoti. Prijavo bi preverilo pristojno ministrstvo in ob ugotovitvi kršitve postopka prekinilo delovno razmerje z izdajateljem dovoljenja, izdano dovoljenje pa razglasilo za nično.

Obrazložitev:

Obstaja možnost prijave črnih gradenj na inšpektorat, hkrati pa obstajajo gradnje, za katere investitor po Gradbenem zakonu nebi smel dobiti gradbenega dovoljenja, a ga zaradi različnih razlogov je dobil - za primer dajem gradnje na območju najstrožjega vodovarstvenega območja v Mariboru, ki so uporabno dovoljenje dobile npr. s pomočjo napačne izrabe instituta nadomestne gradnje.

Prilagam članek Mariborskega vodovoda:

www.mb-vodovod.si/media/files/Gradivo_za_objavo_na_internetu_nedovoljeni_posegi_1_.pdf

22 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 16 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B bombon 31 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 4. 2020

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor predlagatelju pojasnjuje, da postopki izdaje gradbenih in uporabnih dovoljenj spadajo med upravne postopke. Za opravljanje nadzora nad upravnimi postopki je po določbah Zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10 in 82/13; v nadaljevanju: ZUP) pristojna upravna inšpekcija. Le ta postopa po določbah ZUP in določbah Zakona o inšpekcijskem nadzoru (Uradni list RS, št. 43/07 – uradno prečiščeno besedilo in 40/14). Vsakdo lahko naredi anonimno prijavo na upravno inšpekcijo že sedaj, le-ta pa lahko ukrepa po določbah ZUP na sledeče načine:

  • če so pri nadzoru ugotovljene kršitve pravil upravnega postopka, ki imajo za posledico očitno prikrajšanje javnega interesa, pravic oziroma pravnih koristi strank, ali druge ponavljajoče se kršitve pravil upravnega postopka, ki niso odpravljene v določenem roku, lahko upravni inšpektor z odločbo odredi, da se uradna oseba ponovno udeleži usposabljanja za vodenje in odločanje v upravnem postopku (prvi odstavek 307.b člena ZUP);
  • če se pri nadzoru ugotovi, da upravni postopek vodi ali v njem odloča oseba, ki ne izpolnjuje pogojev iz 31. člena ZUP, se z odločbo odredi predstojniku organa, da taka oseba takoj preneha z vodenjem postopka oziroma odločanjem v upravnih zadevah (prvi odstavek 307.c člena ZUP);
  • zaradi kršitev pravil upravnega postopka iz 307.b člena ZUP lahko upravni inšpektor predlaga uvedbo disciplinskega postopka zoper uradno osebo, ki jih je z vodenjem ali odločanjem kršila (307.č člen ZUP);
  • če je pri opravljanju nadzora ugotovljeno, da ima dejanje uradne ali druge osebe v konkretni upravni zadevi znake kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, mora upravni inšpektor to naznaniti pristojnemu organu oziroma vložiti kazensko ovadbo (307.d člen ZUP), ter
  • če se pri nadzoru nosilca javnega pooblastila ugotovi, da ta ne izvaja javnih pooblastil ali jih izvaja nestrokovno, nevestno ali malomarno, lahko upravni inšpektor predlaga pristojnemu organu, da začne postopek odvzema javnih pooblastil (307.e člen ZUP).

Upravni inšpektor lahko tudi obvesti prijavitelja o ugotovitvah inšpekcijskega nadzora, če to prijavitelj izrecno izrazi.

Glede predlagateljeve pobude o prekinitvi delovnega razmerja z uslužbencem, ki je naredil določeno kršitev postopka, se predlagatelju pojasnjuje, da se ob ugotovljenih kršitvah lahko sprožijo diciplinski postopki. Ne more se pa zahtevati takojšnjo prekinitev delovnega razmerja.

Glede izdane odločbe pa je mogoče sprožiti izredno pravno sredstvo. Kdorkoli lahko organu, ki je izdal odločbo, sporoči nepravilnosti glede izdane odločbe, le-ta pa lahko sam po uradni dolžnosti sproži eno izmed ustreznih izrednih pravnih sredstev, ki jih določa ZUP (obnova postopka, ničnost odločbe) ali pa o nepravilnosti seznani nadzorni organ, ki lahko odločbo po uradni dolžnosti odpravi in razveljavi po nadzorstveni pravici ali pa jo izredno razveljavi.

Komentarji