Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Rešitev glede komunalnih odpadkov

718 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Kot vsi vemo, je v Sloveniji že od nekdaj veliko težav s smeti (skladiščenje, predelava, kurjenje ...). Kljub temu, da so odpadki "odpadki" pa ne pomeni, da nimajo nobene vrednosti. Iz odpadkov se lahko naredi namreč marsikaj. Nekatere skandinavske države odpadke celo uvažajo, saj jih v elektrarnah uporabljajo kot obnovljiv vir energije za pridobivanje toplotne in električne energije.

Predlagam, da se po vzoru uspešnih skandinavskih držav na tem področju, ustanovi elektrarna, ki bo za vir energije namesto fosilnih goriv uporabljala odpadke. Tako bomo hkrati rešili več problemov; problemi kopičenja odpadkov in ravnanja z njimi, korak v smeri trajnostnega razvoja države, zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, pridobivanje električne in toplotne energije, pri predelavi pa še surovine, primerne za izdelavo novih izdelkov, znižanje cen komunalnih storitev, električne in toplotne energije, nova delovna mesta...

Mislim, da je postavitev takšne elektrarne na dolgi skorajda nujna, zato moramo čimprej začeti razmišljati v tej smeri.

www.nytimes.com/2018/09/21/climate/sweden-garbage-used-for-fuel.html

www.dw.com/en/first-world-problem-norway-and-sweden-battle-over-who-gets-to-burn-waste/a-18772064

www.pri.org/stories/2012-06-26/sweden-imports-waste-european-neighbors-fuel-waste-energy-program

33 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 21 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N nok 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 4. 2020

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

V Programu ravnanja z odpadki in programu preprečevanja odpadkov Republike Slovenije iz leta 2016 so opisani postopki za ravnanje z gorljivimi ostanki z iz mehanske predelave odpadkov (19 12 10 in 19 12 12 ) kot tudi ravnanje z blatom iz komunalnih in skupnih čistilnih naprav.

Termična obdelava mora biti izvedena na način, da ne bodo ogroženi cilji recikliranja komunalnih odpadkov ter cilji predelave in recikliranja odpadne embalaže. Uporaba naprav za energetsko predelavo komunalnih odpadkov s sežiganjem in sosežiganjem je sprejemljiva, če so vhodni odpadki produkti iz mehanske obdelave mešanih komunalnih odpadkov ali gorljivi ostanki predelave drugih komunalnih odpadkov, ki niso reciklabilni.

Dejstvo je, da Slovenija na področju predelave in odstranjevanja odpadkov s termično obdelavo (sežig/sosežig) ni samozadostna in je torej odvisna od objektov v tujini.

Možna rešitev problematike samozadostnosti na tem področju je torej tudi zagotovitev ustreznih kapacitet za predelavo in odstranitev odpadkov v Sloveniji s postavitvijo ustreznega objekta.

MOP je najprej pobudo za postavitev takega objekta preko združenj lokalnih skupnosti poslal občinam.

Ob koncu leta 2019 je MOP opravil sestanek z občinami, ki so izrazile interes za postavitev takega objekta. Udeleženci so se dogovorili za ustanovitev delovne skupine, ki trenutno z občinami preverja predlagane lokacije in bo na osnovi pregledanega gradiva predlagala nadaljnje korake.

Komentarji