Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezni terminali za elektronsko plačevanje

1251 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

Kot ste ze skoraj vsi opazili v velikokaterem lokalu, trgovini ali kakrsnemkoli poslovnem obratu nimajo moznosti placila z bancnimi karticami. Kar je zelo motece in neprirocno. Zato predlagam da se uvede zakon, ki preprecuje izdajo obratovalnega dovoljenja lokalom, trgovinam... (z izjemo kaksnih trznic..ipd), ce nimajo moznosti elektronskega placevanja (z bancnimi karticami), kar bi tudi zmanjsalo utaje zasluzka... Ker ima dandanes ze skoraj vsakdo bancno kartico in ker je nosenje gotovine s sabo ze skoraj preteklost.

23 glasov

22 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N Nekdopac 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 4. 2020

Odziv Ministrstva za finance

Uvodoma pojasnjujemo, da Ministrstvo za finance ni pristojno za zakonodajo, ki ureja izdajo obratovalnih dovoljenj, zato v nadaljevanju podaja odgovor oziroma stališče le s svojega delovnega področja.

Bankovci in kovanci, ki se glasijo na evro so v Republiki Sloveniji zakonito plačilno sredstvo, skladno z Uredbo Sveta (ES) št. 974/98 z dne 3. maja 1998 o uvedbi eura (UL L št. 139 z dne 11. 5. 1998, str. 1, s spremembami; v nadaljevanju: Uredba 974/98) ter Zakonom o uvedbi eura. Člen 10 Uredbe 974/98 določa, da imajo vsi bankovci, ki se glasijo na evro, status zakonitega plačilnega sredstva.

Hkrati pojasnjujemo, da so plačilne storitve v Republiki Sloveniji urejene v Zakonu o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (Uradni list RS, št. 7/18 in 9/18 – popr., v nadaljevanju: ZPlaSSIED), ki z upoštevanjem pravila o popolni harmonizaciji prenaša v slovensko zakonodajo Direktivo 2015/2366/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. novembra 2015 o plačilnih storitvah na notranjem trgu. Uporaba negotovinskih plačilnih instrumentov med ponudniki plačilnih storitev (npr. bankami) in uporabniki plačilnih storitev je po ZPlaSSIED stvar pogodbenega urejanja. Kupec ima praviloma pred sprejetjem kakršnekoli obveznosti možnost sprejeti ali zavrniti predlagan način plačila. Gre za komercialni odnos med strankama, izvajanje plačilnih storitev pa narekuje konkurenca. Tako ZPlaSSIED kot tudi zgoraj omenjena direktiva izhajata iz načela, da lahko uporabnik prosto izbira med ponudniki plačilnih storitev in plačilnimi storitvami, ki v največji meri ustrezajo njegovim potrebam.

V Sloveniji plačevanje z gotovino ostaja glavna oblika plačevanja, ki se je poslužujejo potrošniki na prodajnih mestih, kar potrjuje tudi dokument Evropske centralne banke Occasional Paper Series The use of cash by householders in the euro area, No 201 / November 2017. V njem je navedeno, da se kar 80 % vseh nakupov, ki jih v Sloveniji opravijo potrošniki na prodajnih mestih, opravi z gotovino.

Ministrstvo za finance se zavzema, da imajo potrošniki možnost čim večje izbire pri načinu plačevanja, to pomeni tako v gotovini kot tudi z negotovinskimi plačilnimi instrumenti. Kot že omenjeno pa možni načini plačevanja in končna izbira načina izvedbe plačila nista in ne moreta biti predmet urejanja v ZPlaSSIED, saj ta ureja odnos med banko in uporabnikom plačilnih storitev.

V skladu s predhodno navedenim Ministrstva za finance ne podpira predloga, da se v ZPlaSSIED predpiše obveznost elektronskega plačevanja.

Komentarji