Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Davčna olajšava za nakup okolju prijaznih vozil (DDV+DMV)

1132 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

V večini primerov je cena nakupa novega, okolju prijaznega vozila, še vedno previsoka za povprečno osebo, subvencija ekosklada pa v veliko primerih niti davkov ne pokrije. Menim, da je za prehod na prijazna vozila ključnega pomena davčna olajšava.

Moj predlog pokriva ZAMENJAVO starega vozila za električno vozilo ali vozilo z zanemarljivo majhnimi izpusti. (pod 20g CO2/km) (Slovensko povprečje je v 2017 znašalo 117g CO2/km)

Zato torej predlagam:

1. Da se pri DMV (Davku na motorna vozila), zniža sedanja stopnja iz 0.5% na 0% za vse nakupe električnih vozil, ki neposredno nimajo izpustov.

2. Da se stopnja DDV za nakup novega, okolju prijaznega vozila, zniža iz 22% na 16%, vendar samo v primeru, da gre za ZAMENJAVO avtomobila (torej, bi fizična oseba morala dosedanji avto prodati ali uničiti v roku 1 leta od nakupa novega, okolju prijaznega).

Predlog davčne olajšave se mi zdi smiseln, saj bi pripomogel k hitrejšemu prehodu na električna in okolju prijazna vozila, ki so zaenkrat precej draga. Ekosklad je samo del zgodbe. Stopnja DDV 22% pa je nekoliko zastarela, saj imajo, po večini ostalih EU držav, nižjo.

Cenil bom vsako podano mnenje glede predloga.

Lep pozdrav

8 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matthias 12 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji