Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Samooskrba z elektriko - podaritev viškov

1833 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Trenutna ureditev samooskrbe z elektriko iz obnovljivih virov v primeru porabe, ki je večja od proizvodnje predvideva doplačilo ob letnem poračunu. V primeru proizvodnje, ki je višja od porabe, pa uporabnik ne dobi nič.

Predlagam, da se uredba spremeni tako, da bi uporabnik lahko višek proizvedene elektrike nekomu podaril, lahko sosedu, prijatelju, sorodniku ali dobrodelni organizaciji.

Tovariški pozdrav,

Zoran

20 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 16 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z Zoran Župevec 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 1. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Uvodoma bi želeli pojasniti, da smo na ministrstvu skrbno preučili predlog predlagatelja v zvezi s spremembo Uredbe, da bi uporabnik lahko višek proizvedene elektrike nekomu podaril, lahko sosedu, prijatelju, sorodniku ali dobrodelni organizaciji.

V nadaljevanju z vidika ministrstva, pristojnega za energijo poudarjamo, da gre pri danem predlogu za kompleksno vprašanje. Za darovanje električne energije morajo biti izpolnjeni tako tehnični (npr. mikroomrežja, hranilniki,…), tehnološki (veriženje podatkovnih blokov, IT rešitve...) in finančni pogoji (davčna politika,…).

Ta izhodišča bodo v prihodnosti, prav gotovo podlaga za nadaljnjo razpravo in oblikovanje konkretnih rešitev predloga ob spremembi zakonodaje v okviru samooskrbe z električne energije.

Komentarji