Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Davčna olajšava namesto izplačila potnih stroškov

1026 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Povračilo potnih stroškov je slovenski unikum. Na tem področju je veliko izigravanja, tako s strani delodajalcev kot delojemalcev.

Če se izplačujejo potni stroški, potem bi bilo po isti analogiji moč pričakovati, da se bodo tudi plačevale najemnine, če v kraju, kjer posameznik živi, ni služb, infrastruktura pa je slaba in ne omogoča dnevne migracije (npr Koroška, Zgornje Posočje, Bela krajina itd) in se zato posameznik preseli. Npr iz Tolmina ima posameznik do Ljubljane 100 km. Ravmo toliko kot iz Maribora. S tem, da se posameznik iz Maribora seveda lahko vozi, saj mu je bila zgrajena avtocesta, za uporabo katere plačuje skromnih 110 eur na leto. Obenem torej lahko ostane v domačem okolju in prejema potne stroške, "kolega" iz Tolmina se seveda dnevno ne more voziti, zato se preseli v Ljubljano, pa mu seveda nihče ne krije najemnine.

Predlagam, da se potni stroški po zgledu nekaterih drugih država ne izplačujejo, temveč se priznajo kot davčno olajšavo.

Poleg tega vidim sledče pozitivne učinke ukinitve izplačila potnih stroškov (zlasti v obdobju gospodarske rasti, ko je delavce težko dobiti):

- če bo delodajalec hotel dobiti ustrezne delavce, bo nekolilo dvignil plače, saj se zastonj ljudje ne bodo vozili - torej več davkov

- ob odpiranju novih obratov bo verjetno marsikdo bolj premislil o lokaciji - se pravi pričakujem manj centralizacije, saj se bodo tudi firme selile k ljudem in ne samo ljude k firmam

- na srednji rok bi to lahko pripeljajo k zmanjšanju jutranjih in popoldanskih konic: verjetno bi se tiste, ki se vozijo od daleč večkrat vozili skupaj kot sedaj, bolj bi se uporabljal javni prevoz, službe bi se iskalo bližje domu.

19 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 16 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JazPravim 46 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 1. 2020

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V zvezi z izpostavljeno pobudo naj se stroški za prevoz na delo in z dela zaradi velikih izigravanja ne izplačujejo, temveč se priznajo kot davčno olajšavo, pojasnjujemo, da Zakon o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1) kot splošen predpis na področju delovnih razmerij v 130. členu določa pravico delavca do povračila določenih materialnih stroškov, ki mu nastanejo v zvezi z opravljanjem dela. ZDR-1 določa le splošno upravičenost delavcev do povračila stroškov v zvezi z delom, med katere spada tudi povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela, medtem ko določitev višine povračila le-teh in samih pogojev za izplačilo prepušča ureditvi v kolektivnih pogodbah. ZDR-1 torej določa temelj oziroma samo pravico do povračila navedenih stroškov, ki je na drugi strani tudi temeljna obveznost delodajalca, v kolektivnih pogodbah pa se opredelijo način izpolnitve in podrobnejši pogoji za uveljavitev te pravice. Glede zakonske ureditve stroškov prevoza na delo in z dela pa velja opozoriti tudi na novi tretji odstavek 130. člena ZDR-1, ki je rezultat usklajevanja besedila zakona s socialnimi partnerji. Le-ta določa, da če se zaradi razlogov na strani delavca strošek za prevoz na delo in z dela naknadno poveča, ima delavec pravico do povračila tako povečanega stroška za prevoz na delo in z dela, če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oziroma če se tako sporazume z delodajalcem. V primerjavi s prejšnjo ureditvijo predstavlja nova ureditev bistveno novost in odstop od pravila, da je delodajalec delavcu v vseh primerih dolžan povrniti stroške za prevoz na delo in z dela.

Poudariti velja, da se vsi ukrepi s področje trga dela izvajajo ob sodelovanju socialnih partnerjev, pri morebitnih spremembah Zakona o delovnih razmerjih pa je potrebno soglasje socialnih partnerjev. V zvezi s problematiko, predstavljeno v pobudi, ugotavljamo, da ni bila izpostavljena in posledično obravnavana v okviru usklajevanj med socialnimi partnerji pri pripravi novega Zakona o delovnih razmerjih.

Komentarji