Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Nevmešavanje države v reproduktivne odločitve odraslih posameznikov

1066 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Na tej strani smo v preteklosti že zasledili tri ločene predloge, ki se nanašajo na izbrano tematiko, vsi trije so dobili zadostno število glasov in vse tri predloge je izbrani organ zavrnil - nekatere z razlago, da bi bil potreben širši družbeni konsenz za spremembo. Odločno nasprotujem ideji, da je za odločitve, ki se tičejo izključno posameznika, potreben širši družbeni konsenz. Zato pričakujem, da se nemudoma odpravijo spodnje omejitve:

- prepoved vazektomije in sterilizacije pred 35 letom

- prepoved samoplačniške zamrznitve jajčec ali sperme pri posameznikih, ki nimajo medicinske indikacije (kot je npr pred začetkom onkološega zdravljenja).

Država lahko sklene, da so ti posegi samoplačniški, ne more pa odraslemu posamezniku tega preprečiti. Nezaslišno je, da so posamezniki na tvorstne posege prisiljeni oditi v tujino, ker si pri nas peščica posameznikov dovoli odločati v njihovem imenu pod pretvezo družbenega konsenza.

Vkolikor bo predlog ponovno zavrnjen, bo očitno potrebna ustavna presoja.

27 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 16 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JazPravim 46 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 9. 2020

Odziv Ministrstva za zdravje

Ministrstvo za zdravje je za stališče glede predloga državljana zaprosilo strokovni organizaciji, in sicer glede prvega predloga (odprava prepovedi vazektomije in sterilizacije pred 35. letom) Komisijo za medicinsko etiko Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: KME RS), glede drugega predloga (odprava prepovedi samoplačniške zamrznitve jajčec ali sperme pri posameznikih, ki nimajo medicinske indikacije) pa Državno komisijo za oploditev z biomedicinsko pomočjo (v nadaljnjem besedilu: DK za OBMP).
 

Mnenje KME RS glede predloga odprave prepovedi vazektomije in sterilizacije pred 35. letom

KME RS je na seji 16. junija 2020 in 14. julija 2020 obravnavala omenjeno zadevo in zavzela stališče:

KME RS razume, da je pravna ureditev zahteve po spremembi zakonodaje, ki bi pravico do sterilizacije omogočila vsaki polnoletni osebi, v pristojnosti zakonodajalca. Z vidika načel zdravstvene etike za sterilizacijo ni zadržkov, če zanjo obstajajo zdravstveni razlogi, so pa pri zdravih mladih ženskah in moških, ki še nimajo otrok.

Po mnenju KME RS je sterilizacija zdrave mlade ženske ali moškega v nasprotju z načelom najboljše koristi, z etičnega vidika pa strokovno medicinsko neutemeljen poseg, ki invalidizira rodila. KME RS zato meni, da zdravnik z zakonom utemeljeno, vendar medicinsko nepotrebno sterilizacijo, ki je v nasprotju z njegovim strokovnim in etičnim prepričanjem, lahko zavrne z ugovorom vesti.

KME RS tako stališče zagovarja kljub dejstvu, da s sterilizacijo nista prekinjeni spermiogeneza oziroma zorenje jajčec in da sta tako oploditev kot zanositev z biomedicinsko pomočjo pri obeh spolih še naprej možni. S tvegano in omejeno uspešnostjo je tudi mogoče spet vzpostaviti prehodnost jajcevodov ali semenovodov. Arteficialna sterilnost zato ni absolutna in nepotrebni poseg je pogojno lahko reverzibilen.

Mlade posameznike, ki zahtevajo sterilizacijo, je po mnenju KME RS treba opozoriti na dinamiko življenja, želja in odločitev. Plodnost sodi k uspešni samopodobi, sterilizacija ni edini način kontracepcije in današnja odločitev je lahko jutrišnje obžalovanje. Kolikor mlajša je oseba, ki sterilizacijo zahteva, toliko večja je verjetnost, da jo bo kasneje obžalovala. Svetuje naj se ji še drugo mnenje, poseg naj se odloži za temeljit razmislek.

Z ozirom na navedeno KME RS meni, da obstajajo resni etični zadržki za uzakonitev sterilizacije oziroma vazektomije mladih oseb, ki bi jo zakonodajalec s spremembo obstoječe zakonodaje opredelil kot zakonito pravico z nastopom polnoletnosti, in da lahko zdravnik tak poseg z ugovorom vesti zavrne. Ni pa v njeni pristojnosti, da bi se izrekala o že omenjeni pravici zakonodajalca, da to vprašanje pravno uredi drugače, kot je bilo urejeno doslej.
 

Mnenje DK za OBMP glede drugega predloga odprave prepovedi samoplačniške zamrznitve jajčec ali sperme pri posameznikih, ki nimajo medicinske indikacije

Pobudo je obravnavala DK za OBMP na svoji seji dne 2. 6. 2020 in zavzela stališče:

Člani DK za OBMP so pojasnili, da gre pri pridobivanju jajčnih celic za precej agresivno zdravljenje, pri katerem se spodbuja delovanje jajčnikov s hormonskimi zdravili, ki imajo lahko tudi neželene stranske učinke, zato se tovrstni posegi opravljajo le ob medicinski indikaciji, to je pri zdravljenju neplodnosti. Pri zamrznitvi jajčnih celic brez medicinske indikacije pa ne gre za zdravljenje neplodnosti in je zato po trenutno veljavni zakonodaji v Republiki Sloveniji dovoljeno zamrzovanje spolnih celic le iz medicinskih razlogov.

Iz stališč obeh strokovnih organizacij, KME RS in DK za OBMP, lahko zaključimo, da je trenutno veljavna zakonodaja na področjih sterilizacije in zamrzovanja spolnih celic strokovno ustrezna in v največjo korist in varnost državljank in državljanov Republike Slovenije.

Komentarji