Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Nezaupanje lastnikov stanovanj do najemnikov

1769 OGLEDOV 32 KOMENTARJEV

Velik del krize na trgu najemanja in oddajanja stanovanj izvira iz škodljive zakonodaje, ki ščiti najemnika bolj kot lastnika. Imam stanovanje, ki je že skoraj eno leto prazno, ker enostavno ne morem zaupati Slovencu, da bo spoštoval najemno pogodbo. Kdo me bo zaščitil, ko se bo najemnik odločil, da najemnine in stroškov ne bo več plačeval, ne bo pa se hotel izseliti? Poznam nešteto takšnih primerov, ko lastnik ni mogel nič. Še celo kazen je plačal za motenje posesti, čeprav kršitelj ni bil on, pač pa najemnik. Pravno naj bi bil lastnik sicer zaščiten, a sodni postopki se vlečejo leta in leta, zato pa se stanodajalci raje odločajo za Airbnb kot za dolgoročno oddajanje. Na to neurejenost opozarjajo tudi nepremičninski strokovnjaki. Vlado pozivam(o), naj nemudoma zaščiti stanodajalca tako, da bodo takšni primeri hitro in učinkovito rešljivi. Na ta račun bo marsikateri pošten človek lažje prišel do stanovanja.

96 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Ali S. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 12. 2019

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Stanovanjska najemna razmerja v Sloveniji dejansko izkazujejo slabše stanje kot bi si želeli, razloge za to pa je mogoče iskati tudi v nezaupanju med najemodajalci in najemniki. Ureditev pravnega varstva najemnikov in lastnikov stanovanj se, v skladu s praksami iz tujine, sicer kaže kot ustrezna, kljub temu pa je treba izvesti nekatere prenovitve sistema. Večjo stabilnost najema je mogoče zagotoviti s povezanimi ukrepi na različnih področjih (zakonodaja, izvedba sodnih postopkov, inšpekcijski nadzor, dopolnilni mehanizmi).

Sodno varstvo v primeru odpovedi najema predstavlja edini pravični način reševanja spora med najemnikom in najemodajalcem. Sodni postopki za reševanja odpovedi najemnih razmerij pa so v praksi, kljub prednostni obravnavi, žal počasni. Za ureditev večje varnosti najemnih razmerij bo tako v okviru priprave novega Stanovanjskega zakona (SZ-2) predlagan skrajšan postopek odpovedi in izpraznitve stanovanja v primeru, če bo najemna pogodba sklenjena v obliki notarske listine.

K povečanju zaupanja med najemniki in najemodajalci bo prispevala tudi uvedba javne službe za najemniško upravljanje. Javna najemna služba bo upravičencem do javnega stanovanja oddajala pridobljena stanovanja po stroškovni najemnini, medtem ko bo višina najemnine, ki jo bo javna najemna služba izplačevala lastniku stanovanja kot mesečno nadomestilo za uporabo stanovanja, predmet individualnega dogovora in ne bo vezana na višino stroškovne najemnine. Z uvedbo javne najemne službe ne želimo konkurirati trenutnim visokim tržnim najemninam, temveč ciljamo na aktiviranje praznih stanovanj, katerih lastniki se za vstop na najemni trg ne odločijo zaradi različnih zadržkov, kot so med drugim strah pred neplačniki, negospodarnim ravnanjem z njihovo imovino ter pretirano birokracijo. Javna najemna služba bo lastnike razbremenila vseh poslov in tveganj, povezanih z oddajo stanovanj, dolgoročno pa jim bo zagotavljala prejemanje rednih dohodkov, s čimer se bodo ti lastniki lažje odločili za oddajo stanovanj v najem.

Dodatno spodbudo za oddajo stanovanj javni najemni službi bi lastnikom zagotovo predstavljala tudi davčna olajšava, za katero si prizadeva Ministrstvo za okolje in prostor. Trenutno na tem področju poteka analiza prejetih pripomb iz javne obravnave ter spreminjanje oz. dopolnjevanje členov SZ-2, ki se na javno najemno službo nanašajo. Dopolnjeno gradivo bomo uskladili s Stanovanjskim skladom RS, ki bo nosilec javne najemne službe.

Predvideni ukrepi bodo zagotovo prispevali k povečanju varnosti najemnih razmerij, tudi za lastnike stanovanj.

Komentarji