Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev DUTB

1287 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Slaba banka (DUTB) naj bi se po prvotnem planu ukinila 2017, pa je bil mandat podaljšan do leta 2022.

Obrazložitev takratne Vlade je bila, da zaradi stanja na trgu nepremičnin, le-teh do leta 2017 ne bo mogoče prodati po za davkoplačevalce optimalnih cenah. Danes trg nepremičnin naravnost cveti, torej ni nobene potrebe po obstoju slabe banke do leta 2022, saj se lahko vse nepremičnine po odličnih cenah prodajo že letos ali najkasneje prihodnje leto.

Vladi zato predlagam, da s 31.12.2020 nepreklicno ukine slabo banko in ne ponavlja absurdnih zgodb, ko se javnim inštitucijam podaljšuje mandat v nedogled samo zato, da se ohranjajo zaposlitve. Vsako podaljševanje mandata ter zavlačevanje s prodajo nepremičnin pomeni oškodovanje javnega premoženja, saj je pričakovati, da bodo cene nepremičnin kmalu začele padati.

39 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 21 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ahac36 nuncij 147 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 12. 2019

Odziv Ministrstva za finance

Ministrstvo za finance kot resorno ministrstvo za področje finančnega sistema pojasnjuje, da je bila Družba za upravljanje terjatev bank (v nadaljevanju: DUTB) ustanovljena z Zakonom o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank (v nadaljevanju: ZUKSB), ki je bil sprejet konec leta 2012 z namenom sanacije bančnega sektorja. Navedeni zakon kot cilj ustanovitve DUTB določa izvajanje ukrepov za krepitev stabilnosti bank na način, da se zagotovi gospodarna uporaba javnih sredstev in povrnitev proračunskih sredstev, zagotavljanje stabilnosti bank in finančnega sistema, omogočanje učinkovitega prestrukturiranja podjetij, katerih družbenik ali upnik je zaradi izvedbe pospeševanje kreditiranja nefinančnega sektorja postala DUTB, in olajšanje prepoznavanja nepravilnosti, ki so vodile do kreditov in naložb, ki so bile kot tvegane postavke prenesene na DUTB.

Po prvotnih določbah ZUKSB iz leta 2012 je bilo sicer res predvideno, da DUTB preneha obstajati 31. decembra 2017 (po petletnem delovanju). Novela ZUKSB iz leta 2015 pa je podaljšala obdobje njenega obstoja do 31. decembra 2022, saj ni namen, da bi DUTB prodajala sredstva pod pritiskom in za vsako ceno, temveč je namen, da se najde primeren kupec in v čim večji meri povrne proračunska sredstva.

Prav tako ne gre pozabiti, da je eden ključnih ciljev DUTB tudi učinkovito prestrukturiranje podjetij, katerih družbenik ali upnik DUTB je, kar je bilo izrecno določeno prav z novelo ZUKSB v letu 2015. Naj ob tem pojasnimo, da je bil namen predmetne novele zagotoviti uspešen in za davkoplačevalce ugoden zaključek procesov sanacije bank. Projekt sanacije bank se namreč z izvedbo ukrepov za krepitev stabilnosti ne konča. Očiščene in dokapitalizirane banke same po sebi še ne zagotavljajo uspešnega poslovanja, saj potrebujejo za posojanje prestrukturirana podjetja z dobrimi programi. S tem namenom je treba odločno ukrepati ter izvajati proaktiven, sodelovalen in celovit pristop k prestrukturiranju podjetij. DUTB ima pri tem pomembno vlogo, saj nastopa kot koordinator bank in drugih upnikov ter ima vodilno vlogo pri najzahtevnejših procesih prestrukturiranja.

Veljavna pravna ureditev DUTB zavezuje, da mora pri opravljanju svojih dejavnosti ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika v skladu z načeli preglednosti, učinkovitosti, gospodarnosti in uspešnosti. Merila za ugotavljanje učinkovitosti, gospodarnosti in uspešnosti določajo Smernice za delovanje DUTB, ki jih je Vlada Republike Slovenije sprejela 18. 4. 2019 v okviru sklepa št. 40300-19/2018/8. Navedene smernice med drugim določajo, da DUTB upravlja premoženje po načelu dobrega gospodarstvenika in načelih mednarodnih standardov korporativnega upravljanja. Za upravljanje premoženja DUTB sprejme poslovno strategijo.

Ključne usmeritve in strateški cilji DUTB, kot jih določa sprejeta poslovna strategija DUTB 2019 - 2022, so sledeči:

  • finančni cilj DUTB je zagotoviti največji mogoči donos za državo in davkoplačevalce ter v zvezi s tem: (1) odplačati obveznice z državnim poroštvom, ki so bile izdane kot plačilo za prenesena sredstva, in (2) ustvariti zahtevani donos na prvotno vplačani kapital s strani Republike Slovenije;
  • skladno s predhodnim ciljem prestrukturirati družbe, če je to ekonomsko upravičeno, ter prispevati k ponovni vzpostavitvi vzdržnega delovanja nepremičninskega in drugih trgov v Sloveniji.
  • intenzivno upravljati sredstva in dodatno investirati vanje z namenom optimiziranja njihovega poslovnega potenciala in povečevanja njihove unovčljive vrednosti.

Ministrstvo za finance pričakuje, da bo DUTB delovala v skladu z zadanim ciljem, to pa je zmanjšanje skupnih stroškov proračuna in povrnitev vrednosti premoženja za slovenske davkoplačevalce v največji možni meri ter rekonstruiranje in upravljanje prenesenega premoženja na način doseganja njegove čim višje vrednosti na trgu in odprodaje po najvišji možni ceni.

Glede na vse predhodno navedeno in upoštevajoč dejstvo, da DUTB skladno s sprejeto poslovno strategijo še vedno razpolaga z določenimi nepremičninami, obenem pa vodi tudi pomembne procese prestrukturiranja več podjetij, Ministrstvo za finance v tem trenutku ne načrtuje aktivnosti za uveljavitev podanega predloga za nepreklicno ukinitev DUTB.

Komentarji