Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Več ur športa z osnovne in srednje šole

835 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam ministrstvu za šolstvo in šport da da v predmetnik več ur športne vzgoje.

Predsednik države je podal predlog za Praznik športa. Kaj nam pomaga preznik šoprta otroci sa pa skoraj nič več ne gibajo? V 3.triadi OŠ imajo le še 2 šolski uri športne vzgoje pa še to nekateri v 9.rezredu te ure koristijo za teoretično učenje saj imajo NPZ iz športa.

1.triada imajo športno vzgojo običajno učitelji rezrednega pouka in tako ni redkost, da otroci ostanejo brez športne vzgoje ker je potrebno dokončati matematioko ali slovenščino ali pa so bili poredni.

Glede na dejstva, da je gibanje nujno potrebno za za zdravje bi bilo nujno, da gibanje navadimo že najmlajše. Da jim omogočimo med 5-6 urnim sedenjem da se vmed eno uro razmigajo.

S tem si krepijo zdravje, omogočajo lepšo rast telesa, hkrati pa tudi lažja koncentracija pri ostalih predmetih.

Zato predlagam v OŠ in SŠ vdaj 1 uro športna na dan, kipa je neocenjen, da je to za otroke sprostitev ne pa ponovno stres, sploh tiste ''nešportne''.

25 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 14 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sabina V 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 12. 2019

Odziv Ministrstva za Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Skladno z Zakonom o osnovni šoli je pouk športa obvezni predmet, ki se glede na predmetnik osnovne šole, ki ga sprejme Strokovni svet za splošno izobraževanje, izvaja od 1. do 9. razreda. Od 1. do vključno 6. razreda se ta predmet izvaja 3 ure na teden, od 7. do vključno 9. razreda pa 2 uri na teden.

Pouk športa se na šolah lahko izvaja tudi kot neobvezni izbirni predmet, in sicer za učence od 4. do 6. razreda. Poleg navedenega pa aktivnosti, povezane s športom na šolah potekajo tudi kot izbirni predmeti, interesne dejavnosti, za katere se učenci lahko odločijo glede na lastne interese.

Posebej izpostavljamo še, da v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo, na šolah, ki so bile izbrane na razpisu, že drugo šolsko leto poteka poskus uvajanja drugega tujega jezika v obvezni program in preizkušanje koncepta razširjenega programa v osnovni šoli, v okviru katerega na šolah potekajo tudi aktivnosti, povezane z vsebinskim sklopom zdravje, gibanje ter dobro psihično in fizično počutje otrok.

Tudi v srednjih šolah je pouk športne vzgoje obvezni predmet v vseh letnikih  srednješolskega izobraževanja.

Komentarji