Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Subvencije za odstranitev salonitnih plošč

3678 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

V Sloveniji, ki bi se rada predstavila kot moderna e-družba imamo še vedno ogromno (veliko preveč) azbestne kritine. Neverjetno je, da ima ekosklad razpisanih ogromno subvencij za najrazličnejše projekte, ki niso tako ključnega pomena (nakup novih gospodinjskih aparatov, električna vozila, nizkoenergijske stavbe), medtem, ko naredi veliko premalo za odstranitev take svinjarije kot je azbest. Živimo v letu 2019 in bi bil čas, da prede govorimo o elektrifikaciji in digitalizaciji države najprej očistimo Slovenijo svinjarij kot so salonitke.

Vemo, da je zamenjava strešnih kritin zelo draga naložba, zato bi morala država nuditi več subvencij na tem področju, ne zgolj možnost najema kredita.

24 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 13 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G GKozjak 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 12. 2019

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor bo ob reviziji Operativnega programa ravnanja z odpadki (OPRO, 2016) v letu 2020 vzpostavil sistem ustreznega ravnanja z odpadki, ki vsebujejo azbest in bo poskušal na podlagi spremembe predpisov o graditvi objektov (rekonstrukcija/vzdrževanje ali odstranitev objekta) določiti pravila ravnanja z odpadki, ki vsebujejo azbest. Osnutek Zakona o varstvu okolja, ki je bil v javni obravnavi že v letu 2017, vsebuje tudi okoljski sklad, preko katerega bomo poskušali urediti tudi financiranje ravnanja z azbestom.

Trenutno pa država preko Eko sklada za namen menjave azbestnih kritin ponuja kredit po ugodni obrestni meri, in sicer trenutno EURIBOR +1,3 % z odplačilno dobo do 10 let. Ta ukrep je na voljo že ves čas delovanja Eko sklada. Na trenutni javni poziv (59OB17), ki je odprt od 18. 8. 2019, je Eko sklad za ta ukrep prejel 55 vlog. Vloga in razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani: https://www.ekosklad.si/fizicne-osebe/nameni/prikazi/actionID=127.

Komentarji