Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ekosklad subvencije in krediti za vse

758 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Ekosklad ponuja subvencije in kredite za skoraj nič-energijske in nizkoenergijske stavbe, pri čemer zahtevajo stroge pogoje pasivne gradnje. Država gradi TEŠ 6 in želi graditi NEK 2, oboje okoljsko zelo oporečno; od državljana pa zahteva najdražjo obliko gradnje z najdražjimi materiali, ko bi prvotni cilj moral biti gradnja nizkoenergijskih hiš. Ampak ne, če nimaš rekuperacije in nimaš lesenih oken in nimaš naravnih izolatorjev, ne dobiš nič. Novogradnje danes, ki jih lahko kupiš na trgu, so zelo primerljive pasivnim hišam in so zelo nizko energijske in se bi jih zato moralo(!) primerljivo ovrednotiti v sklopu omenjenih subvencij in kreditov.

Še posebej v obdobju dragih cen nepremičnin, ki so dandanes na trgu, ko bi država lahko pomagala državljanu nekako izenačiti ta absurd.

16 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR H Hmmm 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 11. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Direktiva 2010/31/EU o energetski učinkovitosti nalaga državam članicam nalaga, da so do 31. decembra 2020 vse nove stavbe skoraj nič-energijske, kar sicer od 1. januarja 2019 velja že za vse nove stavbe, ki jih javni organi uporabljajo kot lastniki.

Skoraj nič-energijske stavbe so stavbe z zelo visoko energetsko učinkovitostjo. Za svoje delovanje porabijo zelo malo energije, ki je večinoma energija iz obnovljivih virov in proizvedena na kraju samem ali v bližini. Eko sklad podeljuje spodbude samo za gradnjo tistih stavb, ki presegajo zahteve, določene s Pravilnikom o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES 2010). Z namenom spodbujanja gradnje skoraj nič energijskih stanovanjskih stavb že v prehodnem obdobju do 31. decembra 2020, so na Eko skladu na voljo finančne spodbude, nepovratna sredstva in krediti, ki pomagajo pri financiranju dodatnih stroškov take gradnje in jih tako stroškovno približajo gradnji nizko energijskih stavb, ki danes predstavljajo minimalne zakonske zahteve pri energetski učinkovitosti stavb. Sama višina spodbud naj bi tako v čim večji meri krila dodatne stroške energetsko učinkovitejšega toplotnega ovoja stavbe, vgrajenega zunanjega stavbnega pohištva, strojnih inštalacij za ogrevanje in prezračevanje in drugih sistemov, ki vplivajo na energetsko učinkovitost stavbe ter izkoriščajo obnovljive vire energije. Pri tem spodbujajo tudi uporabo materialov, ki so čim manj obremenjujoči za okolje, tako s stališča njihove proizvodnje kot tudi same razgradnje na koncu njihovega življenjskega cikla.

S pomočjo Eko skladovih spodbud lahko državljani-investitorji izvedejo gradnjo ali nakup stanovanjskih stavb, Ki že danes izpolnjujejo strožje energetske zahteve, ki bodo nastopile v bližnji prihodnosti in s tem zagotavljajo večjo vrednost svoje naložbe tudi daljnoročno, hkrati pa s sodobnimi rešitvami, kot je na primer prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote ter nizkotemperaturni sistem ogrevanja, močno izboljšajo bivalno ugodje v svojem domu.

Sama zrakotesna vgradnja energijsko varčnega zunanjega stavbnega pohištva brez hkratne vgradnje sistema prisilnega zračenja lahko namreč močno poslabša bivalne razmere v stavbi,  kar ima lahko za posledice tudi poslabšanje zdravja stanovalcev ter samo propadanje stavbe zaradi razvoja vlage in plesni v stenah.

Komentarji