Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izbirni predmeti

781 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Od 7.razreda naprej so obvezni izbirni premeti v OŠ, tisti, ki obiskujejo glasbeno šolo so lahko upravičeni do izbirnih premetov, kar je super.Dajem predlog, da bi lahko bili upravičeni tudi tisti ki trenirajo kakršenkoli šport in so uspešni pri tem.Namreč treningi, tistih, ki se resno ukvarjajo s športom so vsak dan po 2 ali več uri,kar je tudi zelo naporno.Upam, da tudi ministrstvo za šolostvo bere naše predloge.

13 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Š šloci 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 11. 2019

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Obstoječa ureditev v skladu z <link http: pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakonom o osnovni šoli omogoča za učence 7., 8. in 9. razreda, ki obiskuje glasbeno šolo z javno veljavnim programom, da so na predlog staršev oproščeni sodelovanja pri izbirnih predmetih. Določba predvideva torej možnost oprostitve sodelovanja pri izbirnih predmetih in omogoča zagotavljanje izbirnosti z vključenostjo otroka v glasbeno šolo, ki izvaja javno veljavni program.

Za razliko od šol z javno veljavnim programom športni klubi ne izvajajo javno veljavnih programov v skladu z Zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Zato vašemu predlogu, da bi lahko bili učenci, ki trenirajo katerikoli šport, opravičeni sodelovanja pri izbirnih predmetih, ne moremo ugoditi.

Za otroke, ki so perspektivni športniki, po Zakonu o osnovni šoli obstaja možnost pridobitve statusa učenca perspektivnega športnika, ki ga lahko pridobi učenec, ki je registriran pri nacionalni panožni športni zvezi in tekmuje v uradnih tekmovalnih sistemih nacionalnih panožnih zvez. Status učenca vrhunskega športnika lahko pridobi učenec, ki doseže vrhunski športni dosežek mednarodne vrednosti. Učencu s statusom se prilagodijo šolske obveznosti. Prilagajanje šolskih obveznosti se uredi s pisnim dogovorom med šolo in starši. Prilagodijo se obiskovanje pouka in drugih dejavnosti ter načini in roki za ocenjevanje znanja.

Komentarji