Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Seje Sveta za sodelovanje nevladniki na MOP naj bodo javne

556 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da so Seje sveta za sodelovanje z nevladnimi organizacijami na MOP odprte za javnost.

Seje potekajo v javnih prostorih, uslužbenci MOP, ki se jih udeležujejo, pa so plačani iz javnih sredstev. Javnost ima pravico vedeti, kaj uradnimi MOP v službenem času počnejo in kaj se z nevladniki dogovarjajo. Zaradi skrivanja pred javnostjo se poglablja sum, da gre v bistvu za podkupovanje nevladnih organizacij v škodo okolja in zdravja ljudi!

16 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 10 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ahac36 nuncij 147 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 11. 2019

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Svet ministra za okolje in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami (Svet NVO) je ustanovljen kot strokovno-posvetovalni organ ministra oz. Ministrstva za okolje in prostor. Za dobro sodelovanje je namreč pomembno, da so nevladnice in nevladniki vključeni v delovne procese MOP na področju zaščite okolja in narave ter prostorskih rešitev že ob sprejemanju zakonskih in drugih ukrepov.

Predstavnike NVO je na prošnjo ministra izbrala njihova krovna organizacija CNVOS <link https: www.cnvos.si novice znani-so-predstavniki-nvo-v-svetu-ministra-za-okolje-in-prostor-za-sodelovanje-z-nvo external-link-new-window internal link in current>po svojem neodvisnem in javnem postopku. Vsi predstavniki NVO v Svetu NVO tako predstavljajo vse nevladnice in nevladnike na njihovem področju (pravno-sistemska vprašanja s področja okolja, narave in prostor; podporno okolje za NVO s področja okolja in prostora; varstvo okolja; podnebne spremembe; krožno gospodarstvo; biotska raznovrstnost, zavarovana območja; urejanje prostora; graditev in stanovanja), jih morajo ustrezno in redno informirati o delu na Svetu NVO in posredovati zapisnike sej, ki so tudi sicer javni. Na seje se lahko glede na specifično tematiko vabi tudi ostale strokovnjake z dotičnega področja. Predstavniki NVO opravljajo svoje poslanstvo v svetu častno in jim za opravljeno delo v okviru sveta ne pripada povračilo sejnin, upravičeni so le do povračila morebitnih potnih stroškov.

Pri tem naj poudarimo, da <link https: www.gov.si zbirke delovna-telesa svet external-link-new-window internal link in current>zapisnike sej Sveta NVO ter ostale dokumente javno objavljamo na spletnih straneh ministrstva; prav tako je datume seje Sveta prehodno najavljena na spletni strani MOP. 

Glede na to, da gre za ugledne javno in transparentno izbrane predstavnike NVO, da ti redno poročajo ostalim nevladnicam in nevladnikom o svojem delu ter se z njimi tudi predhodno posvetujejo, saj so seje predhodno najavljene, da so in tudi bodo vsi zapisniki sej javni v vpogled vsem in zaradi odprte delavne narave sveta, je po našem mnenju javnost ustrezno in redno informirana o transparentnem delovanju Sveta NVO. Na MOPse tudi sicer zelo trudimo, da javno širše sodelujemo z različnimi deležniki; poleg javnih razprav med drugim organiziramo tudi različne posvete na pomembne okoljske in prostorske teme, kjer imajo vse državljanke in državljani možnost in priložnost izraziti svoje mnenje in podati konkretne pripombe ali rešitve.

Komentarji