Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sajenje pridelka ob cestah

1344 OGLEDOV 27 KOMENTARJEV

V jeseni opažam, kako nevarno je ko kmetje sejejo koruzo čisto do bankine ceste. Preglednost se totalno zmanjša in nevarnost je veliko večja, kot če bi bilo vsaj 15m od roba ceste. Velikokrat se zgodi, da zapelješ iz stranske na glavno cesto in izsiliš vozilo, ker ga zaradi koruze nisi videl. Zato predlagam, da se uvede zakon, da je sejanje visokih pridelkov vsaj 15m od ceste!

13 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 10 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Ddam 29 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 2. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V skladu z Zakonom o cestah je zaradi zagotavljanja varne uporabe javne ceste in varnosti udeležencev cestnega prometa prepovedano orati na razdalji manj kot 4 m od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto. S tem se preprečuje tako onesnaževanje cestišča z blatom kot tudi prehajanje traktorja pri izvajanju del na prometne površine javne ceste. Ravnanje v nasprotju z zapisanim je opredeljeno kot prekršek, za katerega je predpisana globa v višini 1.000 EUR za posameznika, 4.000 EUR za pravno osebo ali samostojnega podjetnika posameznika in 1.000 EUR za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika.

Prav tako je v skladu z Zakonom o cestah prepovedano v območju preglednega polja prepovedano vzpostavljati kakršno koli vegetacijo, ki zmanjšuje preglednost ceste, križišča ali priključka. Tudi za tovrstna ravnanja je predpisana globa v višini 500 EUR, ki se izreče lastniku ali uporabniku zemljišča, poleg tega pa se v inšpekcijskem postopku inšpekcijskemu zavezancu izreče odprava nepravilnosti v zvezi z zagotavljanjem preglednosti, ki mora biti zagotovljena v skladu s Pravilnikom o projektiranju cest.

Iz navedenega izhaja, da so že v okviru veljavne zakonodaje na voljo vsi potrebni vzvodi, ki jih lahko nadzorni oziroma inšpekcijski organi uporabijo zoper kršitelja v primeru kršitev, povezanih z zagotavljanjem predpisane preglednosti ob javnih cestah.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 11. 9. 2019 | 08:53:31

Sajenje pridelka ob cestah

V jeseni opažam, kako nevarno je ko kmetje sadijo koruzo čisto do bankine ceste. Preglednost se totalno zmanjša in nevarnost je veliko večja, kot če bi bilo vsaj 15m od roba ceste. Velikokrat se zgodi, da zapelješ na cesto in izsiliš vozilo ker ga zaradi koruze nisi videl. Zato predlagam, da se uvede zakon, da je sajenje visokih pridelkov vsaj 15m od ceste!

Verzija predloga z dne, 11. 9. 2019 | 08:55:02

Sajenje pridelka ob cestah

V jeseni opažam, kako nevarno je ko kmetje sejejo koruzo čisto do bankine ceste. Preglednost se totalno zmanjša in nevarnost je veliko večja, kot če bi bilo vsaj 15m od roba ceste. Velikokrat se zgodi, da zapelješ na cesto in izsiliš vozilo ker ga zaradi koruze nisi videl. Zato predlagam, da se uvede zakon, da je sajenje visokih pridelkov vsaj 15m od ceste!

Komentarji