Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ponovna vzpostavitev študentskega s.p.- ja in spodbujanje mladih podjetnikov

1655 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Kot mlad človek vedno bolj ugotavljam da tekom študija nimam nikakršne možnosti za to, da bi ubral podjetniško pot sam. Ni čudno, da ljudje izberejo delo na črno, saj je večina zakonov za podjetništvo slabih in dajo podjetnikom zelo malo svobode. Vprašajte se zakaj nimamo več močnih podjetij v Sloveniji in zakaj jih kar prodajamo eno za drugim?

Vedno je treba odpreti neko podjetje, bodisi doo, bodisi sp itd. Vedno se je treba odreči vsemu in plačevati visoke prispevke še preden začneš, potem pa, ko končno odpreš podjetje ugotoviš, da ne bo šlo, izgubil si pa toliko, da si ne moreš privoščit novega poraza na trgu. Ni možnosti za testiranje produkta preprosto rečeno.

Ni problem, menim da bi študentje z veseljem odprli podjetje, če jim ne bi bila odvzeta pravica do subvencioniranega bivanja, saj se večino stvari dogaja v Ljubljani in bi to potrebovali, sploh na začetku. Verjetno bi brez subvencionirane prehrane še preživeli.

Recimo če si vzamemo ZDA za primer, je res da je univerzitetno diplomo treba drago plačati, vendar ob enem pa nimajo statusov kot pri nas. Študent v ZDA lahko odpre podjetje med študijem in je ob enem tako podjetnik kot študent. Zakaj je potem v Sloveniji to tako, da mladi nimamo niti možnosti izbrati podjetniške poti, in se moramo zanašati na študentski servis, in se na koncu ustaliti z diplomo v žepu na zavodu za zaposlovanje?

Nekdo mi je nekoč rekel: "Za Italjane je to nekaj normalnega, da imajo poleg službe še doma biznis."

Nekaj je treba ukreniti za to, da bo Slovenija dejansko država, kjer ljudje radi živijo in ne odskočna deska za tujino.

15 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N Nejc Petan 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 11. 2019

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Oblika študentskega s.p., kot smo ga poznali do uveljavitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), je bila možna še do konca leta 2014 in to le za tiste dijake in študente, ki so dejavnost registrirali pred 1. 1. 2013.

Po ukinitvi študentskega s.p. leta 2013 je mladim podjetnikom omogočeno začetno plačevanje manjših prispevkov. Skladno z ZPIZ-2 namreč velja, da so samozaposleni v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register, oproščeni plačila prispevka zavarovanca in delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka. V naslednjih 12 mesecih pa so samozaposleni oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 odstotkov zneska prispevka.

Res je, da mladi, ki se odločijo postati podjetniki, izgubijo določene olajšave, ki jih prinaša status študenta, vendar pa po drugi strani omogoča, da v primeru, ko se študent odloči postati podjetnik, vplačuje tudi v pokojninsko blagajno, kar pomeni, da mu teče delovna doba, prav tako se lahko prijavlja na spodbude za podjetja.

Prav tako si tekom študija prizadevamo, da bi mlade opremili s čim boljšim znanjem in kompetencami, ki jih bodo potrebovali na svoji življenjski poti, tudi morebitni podjetniški poti. Na ta način so mladi bolje pripravljeni na izzive, s katerimi se srečujejo.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo tudi s tem namenom izvajamo ukrep spodbujanja kompetenc ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med osnovnošolci in srednješolci ter študenti, saj se zavedamo pomembnosti krepitve omenjenih kompetenc. Ustvarjalnost namreč predstavlja korak, ki vključuje reševanje problemov in odkrivanje novih idej, konceptov, kakor tudi povezave med njimi. Ideje, ki jih porodi ustvarjalnost, so vir inovacij, te pa so vir sprememb, izboljšanja in napredka človeka.

Ker imajo mladi tudi veliko dobrih idej, je za razvoj njihovih idej potrebno zagotoviti tudi učinkovito podporno okolje. Zato podpiramo storitve v okviru podjetniško inovativne infrastrukture.  Mladi potencialni podjetniki (inovativni posamezniki, dijaki, študenti, raziskovalci) tako lahko aktivirajo svoje podjetniške potenciale, identificirajo poslovne ideje ter nudijo celovite storitve od presoje podjetniške idejo do izgradnje uspešnega »start-up«  podjetja s potencialom hitre rasti in podpore hitrorastočim »scale up« podjetjem s potencialom globalne rasti <link https: www.podjetniski-portal.si programi sio-subjekti-inovativnega-okolja-sio seznam external-link-new-window internal link in current>v subjektih inovativnega okolja.

Prav tako je moč koristiti tudi storitve SPOT Registracija, ki nudijo storitve registracije podjetij in drugih postopkov preko portala s pomočjo svetovalca  ter SPOT Svetovanje, ki nudijo strokovno pomoč na različnih področjih v obliki informiranja, svetovanja, organizacije delavnic in usposabljanj za potencialne podjetnike in podjetnike, izmenjave dobrih praks in odpiranja poslovnih priložnosti, regionalnega povezovanja in sooblikovanja podpornega okolja za poslovne subjekte. <link http: evem.gov.si info sistem-spot external-link-new-window internal link in current>Točke SPOT Svetovanje nudijo bistveno širši vsebinski obseg storitev, ki je potencialnim podjetnikom in podjetnikom v pomoč pri dvigu konkurenčnosti na trgu.

Priloge:

Komentarji