Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev 3 mesečnega odpovednega roka

1049 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da se pri dodatnem zdravstvenem zavarovanju ukine 3 mesečni odpovedni rok v primeru povišanja zavarovalne premije. Lep primer zadnjega povišanja premije sta ZZ Vzajemna ter Triglav. Ne vem, zakaj bi morali zavarovanci še tri mesece plačevati povišano premijo, če se z njo ne strinjamo.

66 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 12 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Antares 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 12. 2019

Odziv Ministrstva za zdravje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je opredeljeno v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Trimesečni odpovedno rok je v 62. c členu in je določen za zavarovalca oziroma zavarovanca. Ta odpovedni rok je vezan na potek vsaj enega leta od sklenitve zavarovanja.

Razlogi za tako določene odpovedne roke in trajanje zavarovanja so v naravi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je trenutno del socialne varnosti prebivalcev Republike Slovenije, saj krije razliko med polno vrednostjo zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in vrednostjo, ki jo pokrije ZZZS. Po svoji naravi je to zavarovanje vzajemno, in sicer tako med generacijami kot med zdravimi in bolnimi, saj je premija enaka za vse zavarovance pri posamezni zavarovalnici. Druga rečeno to pomeni, da starejši oziroma bolj obolevni plačujejo manj kot bi morali glede na koriščenje zdravstvenih storitev, mladi oziroma bolj zdravi pa več. Da ostane to ravnovesje neporušeno je treba zagotoviti čim širšo vključenost populacije v sistemu, sicer bi zaradi špekulacij imeli v zavarovanju samo bolj obolevne osebe, pri čemer bi premija naraščala bolj strmo. Iz navedenega so določbe glede prekinitve zavarovanj bolj restriktivne. Pri tem naj opozorimo, da so poleg tega tudi druge določbe, ki zagotavljajo večjo vključenost populacije v sistemu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (doplačilo 3 % za vsako nezavarovano leto, čakalna doba pri kasnejšem vstopu ipd.).

Naj izpostavimo, da Ministrstvo za zdravje pripravlja korenitejše spremembe za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, zato veljavnih določb glede odpovednega roka ne bomo spreminjali.

Komentarji