Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

zmanjšanje št. postelj za status sobodajalca

685 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Sobodajalec naj bi bil tisti, ki oddaja v svoji hiši svoje prostore turistom. Tako pa ima sedaj lahko 15 postelj brez dodatnih ležišč, kar pomeni, da ima lahko vsaj 7 apartmajev za 4 ali več oseb ( 2 postelji + dva kavča po dve osebi= 8 osebx 7 apartmajev =56 oseb. Sobodajalci so se razpasli in kar gradijo dodatne nastanitve in plačujejo toliko kot tisti, ki oddajajo samo en apartma. Ni pravično, da tisti, ki ima en apartma plača, enake prispevke kot tisti, ki jih ima 7.

17 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 12 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S sobodajalec 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 12. 2019

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Sobodajalstvo ureja Zakon o gostinstvu (v nadaljnjem besedilu: ZGos). Sobodajalci po ZGos (14. člen) so lahko:

  • fizične osebe, če opravljajo dejavnost le občasno (skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu) in gostom nudijo do 15 ležišč ter so vpisane v Poslovni register Slovenije;
  • pravne osebe in samostojni podjetniki, ki so registrirani za opravljanje gostinske dejavnosti;
  • društva, ki imajo gostinsko dejavnost določeno v svojem temeljnem aktu.

Način vpisa sobodajalcev v Poslovni register Slovenije je podrobneje predpisan s Pravilnikom o načinu vpisa sobodajalcev v Poslovni register Slovenije (PRS). Ko je sobodajalec vpisan v PRS lahko začne opravljati dejavnost. Finančni urad po uradni dolžnosti na podlagi podatkov iz PRS vpiše sobodajalca - fizično osebo v davčni register kot fizično osebo, ki opravlja dejavnost. Sobodajalci plačujejo prispevke za posebne primere zavarovanja v pavšalnih zneskih. Plačevanje prispevkov s strani sobodajalcev, je v pristojnosti FURS, kateri na svoji spletni strani tudi objavlja mesečne in letne prispevke za posamezno obračunsko leto ter podaja pojasnila o plačevanju prispevkov.

Za osebe, ki opravljajo dejavnost kot sobodajalci — fizične osebe, in ki v skladu z drugim odstavkom 14. člena ZGos lahko to dejavnost opravljajo le občasno (skupno ne več kot 5 mesecev v koledarskem letu), je obveznost plačevanja prispevkov vezana na obdobje evidentiranega vpisa v predpisan register sobodajalcev in ne na dejansko opravljanje registrirane dejavnosti.

Predlog, ki se nanaša na zmanjšanje števila ležišč za sobodajalce, bomo ob prvih spremembah in dopolnitvah ZGos ter podzakonskih predpisov preučili, da se ugotovi, ali izhajajo potrebe po  spremembi ZGos, vezano na opravljanje gostinske dejavnosti pri sobodajalcih — fizične osebe, ki opravljajo dejavnost le občasno in gostom nudijo do 15 ležišč. Spremembe in dopolnitve zakonskih predpisov, ki se nanaša na opravljanje gostinske dejavnosti, bo ministrstvo pripravilo v letu 2019/2020.

Komentarji