Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odjava ukradenega vozila

1344 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Ko spoznaš, da so ti ukradli vozilo, si šokiran, ko spoznaš, da ga državni organi ne bodo našli, si žalosten, ko greš vozilo odjaviti z državnih evidenc pa šokiran, ker moraš minuto klikanja v računalnik še plačati! Zakaj država služi tam, kjer bi morala pomagati??

Predlagal bi, da se po prijavi kraje na Policiji v nekaj dneh avtomatsko odjavi vozilo iz evidenc, ne da moraš osebno nositi policijski zapisnik še v drugo državno ustanovo in si delati še dodatne stroške!

28 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 12 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vili S 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 10. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Ministrstvo za infrastrukturo vodi evidenco registriranih vozil, v katero se ob registraciji vozila vpiše podatke o registrski označbi ter posameznih podatkih o vozilu in lastniku vozila (1. točka prvega odstavka 63. člena in prvi odstavek 27. člena <link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakona o motornih vozilih (ZMV-1)).

ZMV-1 določa, da mora vsako spremembo podatkov v prometnem dovoljenju lastnik vozila prijaviti registracijski organizaciji v 15 dneh in prijavi spremembe priložiti listine, s katerimi dokazuje to spremembo (tretji odstavek 32. člena ZMV-1). Sem spada tudi potrdilo (policijski zapisnik), da je bilo vozilo ukradeno. Vozilo tako v evidenci registriranih vozil preide v status »ukradeno«.

Če je vozilo ukradeno, mora lastnik registriranega vozila odjaviti vozilo pri registracijski organizaciji. To pomeni, da ima lastnik vozila v tem primeru obveznost odjaviti vozilo, odjava po uradni dolžnosti pa za primer ukradenega vozila ni mogoča (4. točka drugega odstavka, četrti odstavek in osmi odstavek 39. člena ZMV-1).

Z odjavo vozila lastnik vozila tudi pridobi pravice, vezane na odjavo vozila. Na primer, kadar se vozilo odjavi pred potekom dobe, za katero je bila plačana letna dajatev, se stranki vrne sorazmerni delež za dneve do poteka preostale dobe, šteto od dneva odjave vozila. Pri tem se ob odjavi vozila stranki izpiše izračun za vračilo, s podpisom katerega stranka izjavi, da je seznanjena z višino pripadajočega sorazmernega deleža letne dajatve in se strinja z njo, ter navede številko transakcijskega računa, kamor naj se nakaže pripadajoči sorazmerni delež letne dajatve, katero evidenca registriranih vozilih ne vsebuje. Naslednji primer je tudi prenehanje obveznosti plačila dajatve za odjavljeno vozilo, če zavezanec registracijski organizaciji predloži policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo vozilo ukradeno (prvi in drugi odstavek 13. člena ter druga alineja sedmega odstavka 16. člena <link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakona o dajatvah za motorna vozila in tretji odstavek 63. člena ZMV-1).

Kot že zgoraj navedeno, je evidenca registriranih vozil v pristojnosti Ministrstva za infrastrukturo, evidenca ukradenih vozil pa je v pristojnosti Ministrstva za notranje zadeve in se z evidenco registriranih vozil ne povezuje. Policija lahko do evidence registriranih vozil zgolj dostopa (vpogleduje). V evidenci registriranih vozil pa se preko ustreznega spletnega servisa v postopku registracije vozila preveri status ukradenosti vozila s preveritvijo vozila v evidenci ukradenih vozil. V primeru, da je rezultat preveritve pozitiven (vozilo je zabeleženo v evidenci ukradenih vozil), o čemer je obveščena tudi Policija, se v evidenci registriranih vozil prepreči izvajanje postopka registracije takega vozila.

Iz navedenega sledi, da avtomatska sprožitev postopkov ob odjavi vozila, ko se prijavi kraja le-tega Policiji, ni mogoča, Ministrstvo za infrastrukturo pa trenutno na tem področju tudi ne načrtuje nobenih sprememb.

Priloge:

Komentarji