Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Bioresonančna terapija

1855 OGLEDOV 41 KOMENTARJEV

Bioresonančna terapija je celovita metoda zdravljenja, ki je usmerjena k spodbujanju lastnih zdravilnih moči telesa. V Sloveniji je ena od bolj razširjenih komplementarnih metod zdravljenja, za katero se ljudje odločajo pri različnih bolezenskih stanjih in težavah. Bioresonanca je naše valovanje – edinstvena energija. To energijo pri bioresonančni terapiji s posebnim aparatom izmerijo in jo terapevtsko popravljajo.

Bioresonanca je v evropskih državah in drugod po svetu priznana vrsta zdravljenja in jo večinoma opravljajo terapevti komplementarne medicine (šolski sistem je v teh državah drugačen), ki se te metode učijo v formalnih oblikah izobraževanja. V svoji praksi zdravijo z združitvijo različnih "alternativnih pristopov" TKM (tradicionalno kitajsko medicino), homeopatijo, bioresonanco in le te združujejo s klasično šolsko medicino.

V človeškem telesu so prisotna elektromagnetna nihanja od zelo kratkih do zelo dolgih valovnih dolžin. Telo vzpostavlja dinamično ravnovesje z avtoregulacijo, ki uravnava normalna in tudi bolezenska nihanja. Bolezenska nihanja nastanejo bodisi zaradi vplivov iz okolja (elektrosmog, strupene sestavine iz hrane, težke kovine iz okolja …) bodisi zaradi bolezenskih stanj v telesu. Ko se ravnovesje v telesu poruši, se razvije bolezen.

Terapija lahko pomaga tako pri akutnih stanjih kot pri kroničnih boleznih. Kot dobra pomoč se je izkazala pri obolenjih, kot so alergije, astma, bronhitis, laringitis, akne, ekcemi, dermatitis, težave z zanositvijo, migrena, bolečinska stanja, revmatična obolenja in druga degenerativna kronična obolenja, bolezni ledvic, bolezni debelega in tankega črevesa. Poleg tega bioresonanca pospešuje celjenje ran po poškodbah in operativnih posegih. Trajanje terapije je odvisno od teže bolezni in diagnoze.

Bioresonančna terapija je v prvi vrsti namenjena harmoniziranju delovanja naših celic in razstrupljanju telesa, zato vsakomur ponudi možnost, da stopi na pot samozdravljenja in ter doseže, da se bolezen omili ali celo povsem izgine. Seveda je pri tem pomembno sodelovanje med bolnikom in terapevtom.

V Sloveniji ni določeno, kdo lahko izvaja bioresonančno terapijo, zato se pri odločanju za bioresonančnega terapevta pozanimajte o njegovem strokovnem znanju in izobraževanjih, ki jih je opravil. Sicer pa v Sloveniji potekajo strokovna predavanja in šolanja s tega področja.

Predlagam, da do sedaj veljavna zakonodaja dovoli/uveljavi povrnitev stroškov zdravljenja s to terapijo. Namreč tovrstne terapije so samoplačniške.

46 glasov

23 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 149 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Bioresonančna metoda spada med zdravilske dejavnosti, ki so zakonsko urejene z Zakonom o zdravilstvu (ZZdrav), veljavnim od 31. 10. 2007.

Zdravilski sistemi in zdravilske metode so navedene v prvi, drugi in tretji alineji prvega odstavka 4. člena ZZdrav, v 2. členu Pravilnika o opredelitvi zdravilskih sistemov in zdravilskih metod ter o postopku evidentiranja, priznavanja in nadzora zdravilskih sistemov in zdravilskih metod, ki se uvajajo v zdravilsko dejavnost, in pripadajoči Prilogi: Zdravilske metode, ki se uporabljajo pri izvajanju zdravilske dejavnosti (v nadaljevanju: Priloga). Omenjen zakon in materialni predpis sta objavljena na naslednji spletni strani: Licenca za opravljanje zdravilske dejavnosti | GOV.SI.

V Prilogi je pod 4. točko v skupini »energijske metode« navedena tudi bioresonančna metoda. V skladu s tem lahko posameznik pridobi licenco za opravljanje zdravilske dejavnosti – bioresonančna metoda. Pogoje, ki jih mora izpolnjevati zdravilec za pridobitev prve licence za opravljanje zdravilske dejavnosti, določa prvi odstavek 36. člena ZZdrav.  V skladu s 35. členom ZZdrav Ministrstvo za zdravje, ob predložitvi vseh potrebnih dokazil, posamezniku izda licenco za opravljanje zdravilske dejavnosti za dobo 7 let.

Nadalje prvi in drugi odstavek 9. člena ZZdrav določata, da lahko zdravilsko dejavnost na podlagi dovoljenja zbornice opravlja domača ali tuja fizična ali pravna oseba (v nadaljnjem besedilu: družba). Fizična oseba lahko opravlja zdravilsko dejavnost kot samostojni podjetnik ali posameznik, ki samostojno izvaja zdravilsko dejavnost in ima veljavno licenco. Družba opravlja zdravilsko dejavnost, če ima ustrezne prostore in opremo za izvajanje zdravilske dejavnosti ter zdravilsko dejavnost izvaja zdravilec z veljavno licenco. Navodila za pridobitev dovoljenja so dostopna Dovoljenje za opravljanje zdravilske dejavnosti | GOV.SI.

Področje zdravstvenega zavarovanja ureja Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki v 23. členu določa zdravstvene storitve, do katerih so zavarovanci upravičeni iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ker zdravilska dejavnost ne spada pod zdravstveno dejavnost, ki jo urejata Zakon o zdravstveni dejavnosti in Odredba o seznamu poklicev za zdravstveno dejavnost, ne more biti krita s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Komentarji