Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Telefoniada med vožnjo

1032 OGLEDOV 28 KOMENTARJEV

Vsaka težja morda tudi lažja nesreča, naj povleče tudi preverjanje (uradno, pri operaterjih seveda), če je kdorkoli, ki je bil udeležen v nesreči uporabljal telefon.

Hmm, edino je to problem, če ima kdo predplačniško št.

Argumenti:

Brez argumentov.

33 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G gb100 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 9. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13 – uradno prečiščeno besedilo, 69/17 – popr., 68/16, 54/17, 3/18 – odl. US in 43/19 – ZVoz-1; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) v prvem odstavku 35. člena določa, da je uporaba opreme ali naprav na način, ki zmanjšuje slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila, med vožnjo prepovedana. Nemalokrat navedena prepovedana ravnanja kot tudi druga prepovedana ravnanja privedejo do nastanka prometne nesreče.

Na podlagi določbe 111. člena ZPrCP in določb drugih zakonov imajo policisti pristojnost, da na kraju prometne nesreče ugotavljajo dejstva ter zbirajo dokaze, potrebne za odločitev o prekršku.

Med ugotovitve, ki se ustrezno dokumentirajo in uporabijo v prekrškovnih ali kazenskih postopkih, pa nedvomno spada tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo, pri čemer velja opozoriti, da se preiskava elektronskih naprav lahko opravi le na podlagi vnaprejšnje pisne privolitve imetnika oziroma uporabnika elektronske naprave ali na podlagi odredbe sodišča, izdane na predlog policije.

 

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.). Vsaka motnja pri tako pomembnem opravilu kot je vožnja zmanjšuje zbranost in pozornost voznika na dogajanje na cesti in njeni okolici. To vpliva na procesiranje ključnih informacij z okolja, kar povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče.

Policija ima pooblastilo, da zbira dejstva in dokaze o dejanjih, ki so inkriminirana in na podlagi teh dejstev preganja storilce prekrškov in kaznivih dejanj po uradni dolžnosti.

Ko obstajajo razlogi za sum, da so obstajali dejavniki, ki so pripomogli k nastanku prometne nesreče, se le-ti v okviru preiskave, skladno s pooblastili, raziščejo ob ogledu oziroma v postopku ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov potrebnih za odločitev o prekršku. Vse ugotovitve se ustrezno dokumentirajo in uporabijo v prekrškovnih ali kazenskih postopkih. Med te dejavnike spada tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo.

Preiskava elektronskih naprav se lahko opravi na podlagi vnaprejšnje pisne privolitve imetnika ter uporabnikov elektronske naprave ali na podlagi odredbe sodišča izdane na predlog policije. Policija na podlagi Zakona o prekrških ali Zakona o kazenskem postopku lahko predlaga pristojnemu organu preiskavo elektronskih naprav, če so podani utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno inkriminirano dejanje in elektronska naprava vsebuje sledove tega dejanja, ki so pomembni za postopek ali jih je mogoče uporabiti kot dokaz v postopku. Policija sama nima pooblastil za neposreden vpogled v elektronsko napravo. Vse te aktivnosti so povezane s pridobitvijo pisne (izjemoma ustne) odredbe za preiskavo elektronskih naprav s strani pristojne osebe (preiskovalni sodnik, sodnik okrajnega sodišča na oddelku za prekrške).

Policija ob izraženi potrebi torej ugotavlja vpliv voznikovih aktivnosti na nastanek prometne nesreče in ob potrditvi suma izvede ustrezne postopke, skladno s pooblastili in na podlagi zakonodaje. Menimo, da bi bilo preverjanje mobilnih telefonov vseh neposrednih udeležencev prometnih nesreč brez ugotovljene ustrezne stopnje suma, nesorazmeren in nepotreben ukrep.

 

Priloge:

Komentarji