Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

višja kazen za mučenje živali

1928 OGLEDOV 24 KOMENTARJEV

Zdaj:

Mučenje živali

341. člen

(1) Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(2) Kdor se ukvarja z organizacijo borb živali ali stav v zvezi z borbo živali ali se ukvarja z vzrejo in vzgojo živali z namenom uporabe za borbo živali, se kaznuje z zaporom do dveh let in denarno kaznijo.

(3) Kdor z dejanjem iz prvega odstavka tega člena muči več živali ali mučeno žival trajno pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do treh let.

(4) Če je zaradi dejanja iz drugega odstavka tega člena žival trajno hudo pohabljena ali pogine, se storilec kaznuje z zaporom do treh let in denarno kaznijo.

Predlog: 3 x strožja zaporna kazen

113 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V verso verso 441 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


30. 7. 2019

Odziv Ministrstva za pravosodje

Z vidika resorne pristojnosti Ministrstva za pravosodje za kaznovalno pravo (37. člen <link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakona o državni upravi; v nadaljevanju: ZDU-1), torej pristojnosti v zvezi s KZ-1 ter s tem povezano kazensko-pravno obravnavo nedovoljenih ravnanj z živalmi, pojasnjujemo, da so bile kazni za kaznivo dejanje mučenja živali povečane že leta 2011 z <link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakonom o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika (v nadaljevanju: KZ-1B). Tako je bila predpisana kazen zapora za kaznivo dejanje iz prvega odstavka 341. člena KZ-1 iz šestih mesecev dvignjena na eno leto zapora, za kaznivo dejanje po drugem odstavku (v veljavnem besedilu KZ-1 gre za tretji odstavek) pa iz zapora do enega leta na zapor do dveh let. Iz obrazložitve takratnega KZ-1B izhaja, da je bila do tedaj veljavna zgornja meja predpisane kazni neustrezna, saj gre pri obravnavanem kaznivem dejanju za aktivno ravnanje storilca in ne le opustitev, prenizka pa je bila tudi primerjalno, glede na strožjo zakonodajo drugih držav. Razlog za zvišanje sta bili tudi večja družbena občutljivost za pravice živali in višja zavest glede teh pravic, ki se mora odražati tudi v ustrezni stopnji kazenskopravnega varstva. Hkrati pa je pomembno poudariti, da je navedeno zvišanje predpisanih kazni upoštevalo tudi ustavno načelo sorazmernost (2. člen v zvezi s tretjim odstavkom 15. člena <link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Ustave Republike Slovenije (v nadaljevanju: URS) glede primerjave s kaznimi, predpisanimi za druga kazniva dejanja v KZ-1.

Naslednja sprememba oziroma dopolnitev 341. člena KZ-1 je bila uveljavljena leta 2016 z <link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakonom o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika (v nadaljevanju: KZ-1D), ki so ga v zakonodajni postopek predlagali poslanci, Vlada Republike Slovenije pa je v postopku sprejemanja zakona sodelovala z amandmaji. V 341. členu KZ-1 je bil dodan nov drugi odstavek, s katerim je kot kaznivo dejanje določena organizacija borb živali ali stav v zvezi z borbo živali, kakor tudi ukvarjanje v vzrejo in vzgojo živali z namenom uporabe za borbo. Glede na to, da gre za dejavnosti, ki so povezane tudi s koristoljubjem, je poleg kazni zapora do dveh let za storilca kumulativno predpisana tudi denarna kazen. Strožje je bila določena tudi kazen za kaznivo dejanje po tretjem odstavku 341. člena KZ-1 (pred novelo KZ-1D je bil to drugi odstavek), ki določa kvalificirano obliko mučenja živali, in sicer iz prejšnjih do dveh let zapora na kazen zapora do treh let. V novem četrtem odstavku 341. člena KZ-1 pa je določena strožja kazen za primer, če je zaradi borb živali ali temu namenjene vzgoje in vzreje žival trajno hudo pohabljena ali pogine.

Glede na opisane spremembe in dopolnitve kaznivega dejanja mučenja živali, ki so šle tako v smeri strožje predpisanih kazni kot tudi v smeri dodajanja novih oblik izvršitve predmetnega kaznivega dejanja, ter tudi v luči sorazmernosti s predpisanimi kaznimi za ostala kazniva dejanja v KZ-1, ocenjujemo, da bi bilo trikratno zvišanje zapornih kazni za kaznivo dejanje mučenja živali po 341. členu KZ-1 z vidika ustavnega načela sorazmernosti neustrezno, zato predlog ocenjujemo kot neprimeren za nadaljnjo obravnavo.

Priloge:

Komentarji