Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

objava vseh odločb /sodb/sklepov na spletu

912 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Predlagam Vladi RS, da poskrbi, da bi se sodne odločbe vseh sodišč objavljala tako kot ima to Ustavno sodišče RS in s tem spodbujalo k izboljšanju poslovanja in kakovosti sojenja in informacijo strank o predvidljivosti njihovih zadev.

12 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V verso verso 441 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 8. 2019

Odziv Ministrstva za pravosodje

Ministrstvo za pravosodje v zvezi z navedenim predlogom sporoča, da slovenska sodišča že zagotavljajo objavo velike večine sodnih odločb višjih sodišč, Višjega delovnega in socialnega sodišča RS, Upravnega sodišča RS ter Vrhovnega sodišča RS, in sicer <link http: sodnapraksa.si external-link-new-window internal link in current>na svoji spletni strani Sodna praksa. S tem se cilje, navedene v predlogu, v veliki meri že zagotavlja.

Temu pa dodajamo, da Ministrstvo za pravosodje skupaj z Vrhovnim sodiščem RS proučuje tudi možnost razširitve objavljanja na način, da bi bile objavljene tudi prvostopenjske sodne odločbe. Pri tem se proučuje zlasti, kako v teh sodnih odločbah na čim bolj avtomatiziran in obenem dosleden način prikriti osebne podatke strank postopka ter druge podatke, katerih objava ni nujna oziroma potrebna za dosego ciljev, ki jih zasledujemo z objavo (enotnost sodne prakse ter izvajanje sistemskega spremljanja delovanja sodišč). Za dosego teh namenov je namreč po naši presoji ključno zlasti, kako sodišča rešujejo posamezna pravna vprašanja, ne pa tudi, v zvezi s katerimi posamezniki jih rešujejo. Neomejena objava osebnih podatkov v tako velikem obsegu bi namreč lahko imela znatne posledice za posameznike, ki so stranke sodnih sporov, zato jih je pred objavo potrebno prikriti, česar pa zaradi visokega obsega prvostopenjskih odločb (okvirno 100.000 na leto) več ni mogoče zagotoviti ročno, tako kot to poteka za obstoječe objave na sodnapraksa.si. Zato, kot že rečeno, intenzivno iščemo informacijsko in pravno rešitev, ki bi lahko te podatke odstranila hitro, učinkovito, dosledno in v velikem obsegu. Ob izpolnitvi teh pogojev bomo razmislili tudi o objavi prvostopenjskih odločb.

Komentarji